fbpx

Nenad Božić, koji je nožem izmasakrirao oca, ostaje na psihijatriji

Građani Pala ne moraju se više bojati Nenada Božića (45), koji je u septembru prošle godine kuhinjskim nožem izmasakrirao oca, a potom krvav izletio na ulicu, jer će on duže vrijeme ostati u sokolačkoj psihijatriji.

Duševni bolesnik

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu donijelo je 21. januara konačno rješenje, kojim je Božiću  izrečena mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

– Izrečena mjera trajat će dok postoji potreba za liječenjem i čuvanjem Nenada Božića – istaknuto je u saopćenju Okružnog suda Istočno Sarajevo.

Sud se odlučio na ovu mjeru nakon što je prihvatio mišljenje tima vještaka da je Božić u vrijeme ubistva bio neuračunljiv. Vještaci su utvrdili da boluje od trajne duševne bolesti te da ne shvata adekvatno značenje djela koje je učinio i da nije bio u mogućnosti da upravlja svojim postupcima.

Božićev branilac, advokat Aleksandar Majkalović sa Pala potvrdio nam je da se Božić od oktobra prošle godine nalazi na Sokocu.

Omogućena žalba

– On se sve vrijeme nalazi u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac, gdje će i ostati – kazao nam je advokat Majkalović.

Protiv najnovijeg rješenja dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, ali advokat Majkalović kaže da će odluku o tome donijeti nakon konsultacije s Božićevom rodbinom.

Imao šizofreniju

Policija je Nenada Božića 17. septembra u 8.15 sati uhapsila u dvorištu porodične kuće nakon što su građani javili da su ga vidjeli kako hoda ulicom u donjem vešu, krvav i s nožem u ruci. Oca je ubio bez nekih posebnih motiva. Tužilac je još prilikom određivanja pritvora predočio medicinsku dokumentaciju Doma zdravlja Pale, prema kojoj je Nenadu Božiću konstatirana dijagnoza pod šifrom F-20, koja označava šizofreniju.

Manija proganjanja

Osumnjičeni Nenad Božić nije davao nikakve izjave. Neposredno po hapšenju, psihički rastrojen, govorio je policajcima kako ga neko proganja.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila