Početna BiH Nemaština i dosada guraju tinejdžere na stranputicu

Nemaština i dosada guraju tinejdžere na stranputicu

Problem maloljetničke delinkvencije u Srpskoj sve je izraženiji, čemu svjedoči i podatak da su ta lica lani počinila čak 153 krivična djela, a stručnjaci navode da ih nemaština i nekreativnost guraju na pogrešan put.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS pokazuju da su u odnosu na 2020. godinu maloljetna lica lani počinila za 3,4 odsto više krivičnih djela. Od ukupnog broja krivičnih djela, kako su dodali u MUP-u, maloljetnici su počinili 32 krađe, 33 teške krađe, pet teških tjelesnih povreda i 22 krivična djela tjelesne povrede.

– Kada je riječ o polnoj strukturi maloljetnih izvršilaca, 92,2 odsto njih su muškarci – naveli su u MUP-u.

Psiholozi i sociolozi kažu da se povećanje broja krivičnih djela tokom prošle godine u odnosu na ranije može pripisati situaciji sa virusom korona. Na početku pandemije, kako objašnjavaju, nije se toliko moglo izlaziti, na snazi je bio i policijski čas, a to je svakako uticalo manji broj krivičnih djela. Ističu da se omladina okreće ka delinkvenciji prvenstveno zbog problema u porodici, a tu je bijes tinejdžera koji hoće sve i odmah, pa se odlučuju da na “lakši” način do toga i dođu. Dijete kada ne ostvari uspjeh u određenom periodu života, kako kažu, kreće pogrešnim putem.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da je zabrinjavajuće koliko djeca nekreativno provode slobodno vrijeme.

– Nastavnici, stručne službe i škola trebaju preventivno da rade sa roditeljima kako bi djecu angažovali, jer su ona dokona i slobodna – rekao je Milić.  Dodaje da se najveći problemi javljaju u tinejdžerskoj dobi.

– Ne interesuje ih škola, dosađuju se, ometaju nastavu, a isto tako ispoljavaju rušilačke tendencije, pa su česte tuče, demoliranje namještaja, kao svađanje sa nastavnicima – rekao je Milić.

Djeca moraju slobodno vrijeme, dodaje, da provode što kvalitetnije, zajedno sa roditeljima, a ne da budu cijeli dan na internetu i da igraju igrice.

– Šta očekivati od njih nego da zadovolje svoje potrebe koje su nametnute. Kradu, opijaju se i puše, a počinju uzimati i drogu – rekao je Milić.

Sociolog Vedran Francuz kaže da su maloljetničke delinkvencije sastavni dio svakog društva, te da nažalost nijedno nije moglo da riješi taj problem u potpunosti.

– Neki od faktora koji na to utiču jesu i finansije i kriza koja kod nas vlada već nekoliko godina. Došlo je do poskupljenja, a plate stagniraju i sve se to odražava na mlade ljude koji žele neke stvari, a roditelji često nisu u mogućnosti da im to priušte pa se okreću krađama i nasilju – rekao je Francuz. Ne iznenađuje ga, kako kaže, to što je od ukupnog broja maloljetnih izvršilaca, čak više od 90 odsto muškaraca.

– Svjedoci smo da su muškarci agresivniji i slobodniji, ali i odlučniji za neke stvari od žena koje su po prirodi opreznije i nježnije – rekao je Francuz.

Pad vrijednosti

Vedran Francuz kaže da statistički podaci koji ukazuju na povećanja krivičnih djela maloljetnika iz godine u godinu ne idu naruku, te da nadležne institucije moraju da reaguju kako ne bi došlo do ekspanzije.

– Jedan od faktora povećanih krivičnih djela maloljetnika može biti i pad određenih vrijednosti u društvu. Posljednjih nekoliko godina dešava se da imamo ekspanziju društvenih mreža, koje svakako doprinose nekom vidu agresije i nasilja. To se nekada nije koristilo pa su djeca slobodno vrijeme koristila na drugačiji način – rekao je Francuz.