Početna BiH Nemamo robne rezerve, prijeti li nam nestašica hrane?

Nemamo robne rezerve, prijeti li nam nestašica hrane?

„Robne rezerve BiH su negdje nikakve, negdje jako loše.“, kaže predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Ahmet Eglić.

Ovo je možda i najbolji odgovor na pitanje da li je BiH spremna na eventualnu eskalaciju krize između Rusije i Ukrajine, a sa kojima smo i te kako povezani. U Rusiju se izvozi voće i povrće, a ova država je jedan od najvećih proizvođača nafte i gasa. Sa druge strane, u Ukrajinu izvozimo meso. Uz to Ukrajina je jedna od najvećih evropskih žitnica.

Republika Srpska nema robne rezerve. FBiH ima entiteske i kantonalne, ali su one nezadovoljavajuće. Sve to utiče na stanje na terenu, a ono kaže da svakodnevno poskupljuju robe i usluge, prvenstveno životne namirnice.

„Mislim da smo mi mjere pomalo okasnili da radimo sada. Svi će reći nikad nije kasno, ali moramo što prije preduzeti neke aktivnosti da bi se donijele neke mjere koje će pomoći. Možda da se vratimo toj našoj poljoprivrednoj proizvodnji, da zaštitimo onaj dio koji možemo, oko ovih osnovnih životnih namirnica.“, smatra predsjednik Udruženja potrošača „Don“ Prijedor, Murisa Marić.

Pored stalnih poskupljenja i uticaja inflacije, najveća prijetnja po svijet, mogla bi da bude i nestašica hrane. To, kažu stručnjaci, ne bi zaobišlo ni BiH.

„Robnim rezervama mi možemo da riješimo potencijalno manje probleme, odnosno kraćeg vremenskog roka koje traju i eskalacije na tržištu i poremećaje koji traju, ali sigurno to nije sistemska mjera za rješavanje dugoročnih rješenja.“, ističe portparol Privredne komore Republike Srpske, Vladimir Blagojević.

Evropsko zakonodavstvo propisuje da svaka država sakuplja rezerve na tromjesečnom nivou. U BIH se to radi najčešće za dnevne potrebe.

„Trebaju značajni izvori sredstava da se obezbijede tromjesečne zalihe svih ovih proizvoda. Mi nemamo prvo izvore tih sredstava da to obezbijedimo. Odgovarajući kapaciteti i odgovarajuća skladišta nisu izgrađena. Sigurno da bi inspekcijski i državni organi trebalo da krenu interventno da reaguju.“, naglašava ekonomski analitičar Milenko Stanić.

Nadležni odgovaraju, ako bude neophodno, robne rezerve će biti formirane.

„Koji će obezbijediti da svi građani Republike Srpske i FBiH u slučaju nekih eventualnih poremećaja budu adekvatno tretirani, da obezbijedimo sve moguće neophodne količine i nafte i hrane.“, poručuje ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose u Savjetu ministara BiH, Staša Košarac.

U regionu ne sjede skrštenih ruku. Srbija već nabavlja neophodne rezerve hrane.

„Mi smo danas naručili 10 miliona kg soli, milion kilograma pasulja, isto toliko graška. Vanredno? Vanredno. 30 miliona, Zbog situacije u Ukrajini? mleka u prahu. Tako je, zbog situacije koja se tu dešava.“, rekao je nedavno predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Politika u BiH, svodi se stalne krize, iako bi trebalo da bude usmjerena ka pomoći najugroženijim kategorijama, poručuju stručnjaci. Podaci govore da između 20-30% građana BiH spada u kategoriji onih sa najnižim primanjima.