Početna Vijesti Nema više slamki i štapića za čišćenje ušiju

Nema više slamki i štapića za čišćenje ušiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropski parlament usvojio je zakon o zabrani upotrebe plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo, slamke i štapići za čišćenje ušiju.

Prijedlog zakona podržalo je 560 poslanika, 35 je bilo protiv, a uzdržanih je bilo 28. Prema novom zakonu, u EU će do 2021. godine biti zabranjeno korišćenje plastičnih tanjira, pribora za jelo, slamki, štapića za uši i balone, zatim oksorazgradiva plastika, te posude za hranu i čaše od proširenog polistirena.

Članice EU će do 2029. godine morati da omoguće prikupljanje 90 odsto upotrebljivih plastičnih flaša, a najmanje 25 odsto tog materijala od kojeg su izrađene moraće biti pogodno za recikliranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijski poslanik u Evropskom parlamentu Frederik Ries izjavio je da će se novim mjerama smanjiti šteta u životnoj okolini za 22 milijarde evra.

Naučnici navode da se u evropske vode svakodnevno baci oko 150.000 tona plastike, koja uz pomoć vodenih struja može da pređe velike udaljenosti.

Štetan uticaj plastike na život u moru je veliki, jer ribe i veliki vodeni sisari mogu uginuti usljed zagađenja. Ranije je upozoravano da će, ukoliko se nešto ne preduzme, do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego riba. Prema podacima Evropske komisije, više od 80 odsto morskog otpada je plastika.

Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 odsto svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i na plažama širom svijeta.

Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

(Buka)

ASHA prodaja vozila