Početna BiH Nema više izrazito visokih temperatura, bliži se jesen

Nema više izrazito visokih temperatura, bliži se jesen

Bakir Krajinović, metorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda za N1 je prognozirao vrijeme za predstojeće dane kako u Bosni i Hercegovini, tako i na moru. Kako je najavio, ljetu se bliži kraj i teško da će se sastaviti pet dana bez kiše. Na moru, ipak sunčano i toplo vrijeme.

Vremenske prilike pogoduju za sušu i požare

Narednih dana, najavio je, u BiH, očekuje se promjenjivo vrijeme uz kišu i nešto niže temperature zadržat će se 10-ak dana. Sutra stabilniji dan bez padavina, ali ne tako visoke temperature, u Bosni do 28, a u Hercegovini nešto više.

“Ovakve vremenske prilike pogoduju zbog požara, a isto i zbog suše. Svi smo dugo čekali padavine, iako nisu obilne kiše, ali došle su dobro u svakom pogledu”, rekao je Krajinović.

Kako stvari stoje, dodaje, nećemo imati više izrazito visoke temperature u narednih 15-ak dana i lagano se primičemo jeseni.

Ipak na jugu BiH, ali i na primorju Hrvatske i Crne Gore, dosta lijepo vrijeme se očekuje u narednih nekoliko dana, a temperatura mora još uvijek nije pala.

“I dalje je vrijeme idealno za godišnje odmore na moru. U narednih 15 dana ugodno i lijepo vrijeme, ali sve češće se mogu desiti kiše”, najavio je meteorolog.

Od sredine iduće sedmice, u BiH će biti stabilnije vrijeme, pa opet nestabilno, nema više dugotrajnih i stabilni vremenskih prilika.

Septembar ugodan na moru

Što se tiče septembra, istaknuo je Krajinović, još je rano govoriti o detaljnim prognozama, ali prema analizama trend toplijih i mjeseci i sa manjim količinama padavina nastavit će se i tokom devetog mjeseca. Po pitanju vodnog režima dosta negativno.

Na jugu je vrijeme puno ljepše i stabilnije, tako da i mjesec septembar je, dodaje, dobar za godišnje odmore na obali, i ona kiša koja se desi na moru, neće pokvariti ugođaj.

“Biće ugodno i more. Svi koji se planiraju uputi na more, ne trebaju se plašiti”, zaključio je Krajinović.

Buka