Početna BiH Nema para iz EU dok se ne vrate na posao

Nema para iz EU dok se ne vrate na posao

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi obratio se danas ispred Evropske komisije na Evropskom vijeću za vanjske poslove gdje je komentirao aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, Varhelyi je pojasnio kako je 2021. godina bila “izgubljena” za Bosnu i Hercegovinu te da je država nije uradila mnogo na rješavanju 14 ključnih prioriteta na putu prema EU.

“Radi se na ustavnoj i izbornoj reformi kako bi se osigurala jednaka zastupljenost svih građana, ali rješenje još uvijek nije tu. Hitno trebamo riješiti ovaj problem. Drugo, zemlji su potrebne potpuno funkcionalne državne institucije kako bi mogla imati korist od agende EU kada je riječ o reformama i implementaciji Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan”, pojašnjava Varhelyi.

Također, komesar ističe kako bi od tog plana građana BiH imali direktnu korist. Osim toga, Varhelyi je naglasio kako je tokom sastanka ukazao na blokadu institucija Bosne i Hercegovine.

At Foreign Affairs Council #FAC representing @EU_Commission in discussions on the situation in #BosniaHerzegovina today: 2021 was a lost year for the country, with little progress on 14 key priorities on the #EU path and growing political divisions. pic.twitter.com/X6bD1UgAQ0

“Krajem prošle godine upozorio sam političke lidere da bez potpuno funkcionalnih institucija zemlja rizikuje gubitak velikih investicija. Pozvao sam predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u državne institucije”, rekao je komesar.
Na kraju, navodi da će Evropska komisija usloviti isplatu novca Bosni i Hercegovini za važne projekte i da se taj uslov upravo odnosi na povratak zvaničnika RS-a u institucije.

“Evropska komisija je primila zahtjeve za podršku Evropske unije za projekt koridora 5C, uključujući i dva projekta koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske. Sporazumi za ova dva projekta iznose 600 miliona eura, ali će se taj novac isplatiti tek nakon što državne institucije profunkcionišu”, zaključio je Varhelyi.