Početna Zdravlje Nekoliko preporuka za očuvanje zdravlja zuba i desni

Nekoliko preporuka za očuvanje zdravlja zuba i desni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama struktura zubne četkice i mehaničko djelovanje četkanja odlični su za čišćenje površine zuba, ali usta imaju i mnoge druge teško dostupne dijelove. Da biste održali izvrsnu oralnu higijenu i osigurali zaštitu čitavih usta, trebali biste uzeti u obzir još holističniji pristup.

Mnogi ljudi smatraju da je pranje zuba dva puta dnevno dovoljno za održavanje dobrog oralnog zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, imajući u vidu da na zube otpada oko 25 posto od ukupne površine usta, samo četkanje ne može biti dovoljno da spriječi loš zadah, gingivitis i da štiti od kaviteta, piše Health24.

Pranje zuba

Pranje zuba dva puta dnevno od suštinskog je značaja za zdravlje zuba. Ova praksa daje veliki doprinos održavanju čistih zuba. Ipak, koliko god da je bitno redovno pranje zuba, to ipak nije dovoljno. Zbog toga što vaši zubi čine samo četvrtinu cijelih usta, ostatak ipak ostaje neočišćen.

Međutim, trebali biste biti sigurni da pravilno čistite zube. Podesite četkicu za zube na 45 stepeni u pravcu vaše usne šupljine. Pravite kružne pokrete četkicom širom desni. Uradite to s vanjske i unutrašnje strane, a zatim nastavite da čistite vrhove zuba.

Interdentalno čišćenje

Ovo je jedna navika koja je malo složenija za savladavanje i održavanje. Interdentalno čišćenje je vrlo efikasan način uklanjanja ostataka hrane smještenih između zuba i oko desni, tj. područja kojima vaša četkica za zube ne može pristupiti. Postoji veliki izbor interdentalnih sredstava za čišćenje, a konac za čišćenje zuba je najpopularnije rješenje.

Vodica za ispiranje usta

Dobar način za završetak rituala pranja zuba je temeljnom ispiranje antimikrobnom vodoicom. Antiseptična dejstva ove tečnosti dodatno poboljšavaju vašu oralnu higijenu, uklanjajući ostatke hrane i nataložene bakterije.

Ispiranje usta smanjuje rizik od oboljenja desni i prisutnosti veće količine bakterija i negativnih kiselina, a zbog temeljitog čišćenja također smanjuje rizik od halitoze, tj. lošeg zadaha. Moderne tekućine za ispiranje imaju i dodatne pogodnosti kao što su zaštita od karijesa i očuvanje zubne cakline.

Posjeta zubaru

Posjete stomatologa trebaju se odvijati svaka tri do 24 mjeseca, sve u zavisnosti od trenutnog zdravlja vaših zuba i vaših oralnih navika. Također, trebali biste se držati preporuka vašeg zubara. Ako imate odlično očuvano oralno zdravlje i ako niste zabrinuti za oralnu zdravstvenu zaštitu, ipak biste trebali otići na opći pregled jednom godišnje i čišćenje zuba svakih šest mjeseci.

cera - Nekoliko preporuka za očuvanje zdravlja zuba i desni