Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor najavio je danas da će grad intenzivno nastaviti da rješava pitanje kanalizacije u prigradskom naselju Tukovi, ali da će oni koji su potrošili 9,7 miliona KM za tu istu kanalizaciju koja ni poslije 15 godina nije u funkciji , odgovarati.

” Ja neću govoriti ko je kriv, da li je zakazala struka, da li je zakazao nadzor , ali sve informacije , dokumentaciju i video snimke koje dobijemo od ovlaštene firme koja je vršila detaljnu analizu stanja na terenu , mi ćemo dostaviti nadleženim policijskim organima na dalje postupanje jer mora za ovo neko odgovarati.”, izjavio je Javor na današnjoj konferenciji za medije.

On je istakao da je ovo poražavajuće i da je ovo sramota prethodne vlasti koji su 15 godina pričali, obećavali, ulagali i sada kada se povuče crta vidi se da ništa nije urađeno kako treba
Javor je pojasnio da je sama činjenica da je 2008.godine počela izgradnja kanalizacione mreže u naselju Tukovi i da nakon toliko vremena nije u funkciji te da se mještani stalno postavljali pitanja zašto to do sada nije završeno, uslovila da bude angažovana stručna firma da preispita stanje na terenu.

“Prošle godine smo u budžetu grada obezbijedili 200.000 KM nakon što smo proveli sve zakonske procedure i nakon što je preduzeće ušlo u posao oni su detaljno izvršili snimanje i analizu svih podzemnih instalacija primarne i sekundarne mreže nakon čega je konstatovano da je stanje katastrofalno”, rekao je Javor.
On je pojasnio da se radilo snimanje sa posebnim robotom koji je bio spušten u cijev i čitavim vodom mreže snimao svaki milimetar nakon čega su zaključili da je neophodna potpuna rekonstrukcija čitavog sistema, da ni jedna faza nije urađena kako treba odnosno došlo je do određenih devijacija.

” S obzirom na to koliko je loše stanje i njihovu procjenu potrebno je negdje oko 6,3 miliona KM da bi se završila kanalizacija i mještani Tukovima napokon dobili funkcionalnu kanalizacionu mrežu”, istakao je Javor.
On je dodao da je nemoguće da su utrošene tolike pare i da niko nije odgovoran.

“Neko mora odgovarati i mi ćemo učiniti sve da građani budu zaštićeni i mi nastaviti intenzivno rješavati pitanje kanalizacije Tukovi”, rekao je Javor dodajući da se ne može govoriti kojim će to tempom dalje ići te da će tražiti podršku republičkog nivoa vlasti.

On je rekao i da su zvanično uputili zahtjeve na više adresa kako bi se došlo i do projektne dokumentacije koja trenutno nedostaje.
Gradska uprava Prijedor je angažovala firmu ” Radis” iz Istočnog Sarajeva da snimi i analizira stanje na terenu.

Inače, riječ je o primarnoj i sekundarnoj kanalizacionoj mreži, finansiranoj putem kredita Evropske investicione banke /EIB/, koje su građene od 2008. do 2017. godine, a koje nikad nisu stavljene u funkciju niti je izgrađena tercijarna mreža. Projekat “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske” finansiran je sa 50 odsto kreditom EIB, 35 odsto donacija i 15 odsto učešćem građana i lokalnih zajednica.