I nakon osam mjeseci od prvog sastanka opozicionog bloka u RS-u, koji je održan na Jahorini – nema dogovora o zajedničkim kandidatima za člana Predsjedništva BiH i predsjednika entiteta RS.

Kako smo pisali u oktobru, iako su lideri opozicije najavili da će izaći s imenima kandidata, to se nije dogodilo zbog unutarstranačkih previranja u SDS-u i PDP-u.

Prema koalicionom dogovoru PDP bi trebao ponuditi kandidata za predsjednika Republike Srpske, dok bi SDS trebao dati kandidata za člana Predsjedništva BiH.

No, dvije stranke su se preračunale zaboravivši ambicije Nebojše Vukanovića, za kojeg ankete pokazuju da je trenutno najpopularniji opozicionar u RS-u i koji bi mogao napraviti prevagu ako ga uspiju zadržati uz sebe. Vukanović je u više navrata razočaran napuštao opozicionare, ali im se i vraćao.

Kako Klix.ba saznaje, Vukanović sada želi kandidaturu i jaku podršku opozicioniog bloka za člana Predsjedništva BiH. Ipak problem mu pravi plan SDS-a, koji umjesto Milorada Dodika na funkciji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda želi vidjeti svog lidera Mirka Šarovića, koji je znatno manje popularan od glasnog Trebinjca, ali i mnogo iskusniji.

Za drugu poziciju opozicija je sve vrijeme dvojila između banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića i Jelene Trivić. Iako su ankete na strani Stanivukovića, u PDP-u je ojačala struja koja više vjeruje Jeleni Trivić i izgledno je da bi ona mogla biti kandidatkinja opozicije za entitetsku predsjednicu. Također, u ovoj partiji vlada mišljenje da je Stanivuković morao mnogo više uraditi u dosadašnjem mandatu gradonačelnika, odnosno na funkciji koju je željela i Jelena Trivić, ali se povukla iz kandidature na lokalnim izborima u korist kolege Stanivukovića.

Zanimljivo da je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak nedavno izjavio da će se do kraja ove godine znati ime kandidata PDP-a za jednu od funkcija na narednim izborima.

“Napravili smo bazični dogovor na opozicionoj strani političkog spektra u Republici Srpskoj da temelj opozicije budu dvije stranke, to su PDP i SDS i jedan kandidat će doći iz PDP-a, drugi iz SDS-a. To je dogovor iz januara ove godine, kada su počeli razgovori”, rekao je. Time je oštro zatvorio vrata za pregovore Vukanoviću i drugim opozicionarima poput DNS-a i Socijalističke partije.

“Ne možete zanemariti izuzetne pojedince koji su dali ogroman doprinos poput Nebojše Vukanovića, niti neke partije koje su nedavno napustile vladajući režim i odlučile da djeluju opoziciono, kao ni pojedince koji djeluju lokalno. Dva kandidata treba da okupe taj cijeli spektar oko sebe.

Na ove izjave reagovao je Vukanović: “Zašto Igor Crnadak pokušava podmuklo da me eliminiše?”, zapitao se.

“Crnadak je stvari resetovao, sigurno ne na svoju ruku, i vratio ih godinu unazad na prvi sastanak delegacija PDP-a i SDS-a, na kojem je odlučeno, bez mog prisustva i kada sam jasno poručio da prave račun bez krčmara, da ove dvije stranke daju dva imena i kandidata za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH. Kasnije je na Jahorini, na jedinom sastanku opozicije kojem sam prisustvovao, dogovoreno da se na ove dvije ključne pozicije, nakon opsežnog istraživanja javnosti, kandiduju osobe koje imaju najveću podršku građana i najviše šansi za pobjedu”, naveo je.

Na kraju je dodao da Crnadak griješi ako misli da će “Vukanović trčati 42 kilometara maratona i 15 godina se boriti bez dana predaha, otkriti stotine afera, voditi desetine sporova, duela i gostovanja, preći hiljade kilometara, napisati hiljade tekstova i priloga, a onda se povući posljednjih 200 metara i predati štafetu drugima, ako istraživanje javnosti jasno pokaže da sam neko ko ima najviše simpatija i podrške u narodu, a samim tim i šansu za pobjedu, u tandemu s Jelenom Trivić, koja je sve izvjesniji kandidat za predsjednika Republike Srpske”, poručio je.