Početna Prijedorski region “NEBO JE GRANICA” Na osmom konkursu za najbolji mural izabran rad Prijedorčanina

“NEBO JE GRANICA” Na osmom konkursu za najbolji mural izabran rad Prijedorčanina

Rad umjetnika iz Prijedora Dragana Inđića pod nazivom „Nebo je granica“ pobjednički je prijedlog na osmom konkursu za dodjelu Godišnje međunarodne nagrade “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru 2021.

Fasada koju će krasiti ovogodišnji pobjednički murala nalazi se na objektu Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedoru.

– S obzirom da je za ovogodišnji mural izabrana fasada jedne obrazovne ustanove, ideju ove ilustracije sam prilagodio mjestu izrade. Radi se o konceptu napredovanja, dostizanja svojih granica i prevazilaženju istih. Balon je u obliku sijalice koja u vizuelnom jeziku označava ideju, napredak, prosperitet. Ideja je ono što nas gura naprijed i što nas uzdiže. Simbolično, u dnu ilustracije nalzi se Mrakovica, obilježje Prijedora, a nebo je granica – napisao je Inđić u objašnjenju za svoj prijedlog.

Pobjednika je izabrao stručni žiri imenovan od strane Udruženja likovnih umjetnika Prijedor  u sastavu Zoran Radonjić – diplomirani slikar i direktor Muzeja Kozare u Prijedoru, Luigi Penasa – umjetnik i direktor galerije i studija Andromeda u Trentu te Boris Eremić – diplomirani likovni umjetnik i predsjednik Udruženja.

– Najviše glasova dali su umjetničkom prijedlogu pod rednim brojem 12. U vrhu ovogodišnjeg izbora za pobjednika nalazili su se i prijedlozi 14, 2 i 3 koji su dobili posebnu pohvalu žirija. Sva imena učesnika autora radova objavićemo u toku sedmice. Pobjedniku čestitamo i svima se zahvaljujemo na učešću u ovogodišnjem konkursu! – navedeno je na fejsbuk stranici Prijedor grad murala.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 17 važećih prijava iz Srbije, BiH, Portugala, Italije i Francuske.

Grad Prijedor unazad više od deceniju i po sarađuje sa italijanskim gradom Trento iz pokrajine Trentino. Ova saradnja nastavlja se i na projektu “Prijedor – grad murala” kojeg od 2013. godine realizuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedora. U okviru ovog projekta Udruženje je osnovalo nagradu pod nazivom Godišnja međunarodna nagrada “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru. Nagrada se dodjeljuje putem javnog konkursa,  a na osnovu preporuke stručnog žirija jednom godišnje. Ona nosi ime trentinske umjetnice murala Paole de Maninkor koja je 1998. godine oslikala prvi mural u Prijedoru na zidu srednje Elektrotehničke škole zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara u Prijedoru i okolini.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila