Na nastavku 16. sjednice Skupštine opštine Bosanski Novi / Novi Grad, osam odbornika opozicije isključeno je iz rada lokalnog parlamenta kojem je privatno obezbjeđenje zabranilo ulazak na današnju sjednicu.

Filip Egeljić, opozicioni odbornik iz Kluba SDS-SRS, kazao je za “Nezavisne novine” da je ovo prvi put da se većina opozicije isključuje iz rada lokalnog parlamenta.

“Na prvom nastavku ove sjednice Zoran Kukavica, predsjednik Skupštine opštine Novi Grad isključio je iz rada odbornika Igora Taborina koji je isključen mimo Poslovnika jer mu je izrečena opomena i nakon nje je isključen, iako je preskočena mjera oduzimanja riječi. Kada mu nije dozvoljeno da učestvuje na drugom nastavku, onda se osam odbornika opozicije pobunilo i tražilo konsultacije sa Kukavicom jer se jasno vidi da nije iskoristio sve mjere koje prethode isključenju na šta se on oglušio i odlučio da nas sve isključi”, kazao je Egeljić.

Dodao je da su opozicioni odbornici u skladu sa Poslovnikom o radu SO pokrenuli inicijativu za smjenu Zorana Kukavice koju je potpisala jedna trećina odbornika, odnosno njih devet.

“Na današnjem nastavku angažovano je privatno obezbjeđenje koje se plaća iz budžeta kako bi se onemogućilo prisustvo opozicionih odbornika koji predstavljaju preko 5.000 mještana Novog Grada. Došlo je do naguravanja, galame i nisu nas pustili na sjednicu. Parlament je ovim izgubio svoju ulogu. Zoran Kukavica je samo puki izvršioc naloga Miroslava Drljače, načelnika Novog Grada”, naglasio je Egeljić.

Sa druge strane, Kukavica u izjavi za “Nezavisne novine” ističe da je sve rađeno prema Poslovniku o radu Skupštine opštine Novi Grad.

“Naime, radi se o 16. redovnoj sjednici lokalnog parlamenta koja je počela još 4. novembra. Nastavak je održan 10. novembra i tada je u skladu sa Poslovnikom isključen odbornik Taborin na osnovu najviše člana 111. u kojem se kaže “Mjera za udaljenje sa sjednice Skupštine izriče se odborniku koji ne postupa po zahtjevu Predsjednika kada mu on izrekne mjeru oduzimanja riječi ili kada na druge načine ometa ili sprječava rad sjednice i na sjednici vrijeđa Skupštinu i odbornike i upotrebljava izraze koji nisu u skladu sa dostojanstvom Skupštine”. Sve ijedan stav iz ovoga je prekršen od strane Taborina. Na nastavku, 14. novembra, se nalazio Taborin koji je udaljen sa sjednice, a dio opozicionih odbornika je tražio da on ostane što nije u skladu sa Poslovnikom. Oni su prišli stolu predsjednika, potpredsjednika i sekretara Skupštine i na više mojih upozorenja i molbi da se vrate na svoja mjesta, to odbijali i nisu dozvolili rad pa sam izrekao mjeru udaljenja sa sjednice za sedam odbornika, a pošto nisu htjeli da se udalje prekinuo sam sjednicu”, objašnjava Kukavica.

Dodaje da su očekivali da će dio odbornika kojima je izrečena mjera udaljenja sa sjednice doći na današnji nastavak, pa su morali angažovati privatno obezbjeđenje.

“Oni su nasilno pokušali ući, policija je čak morala intervenisati i udaljeni su. Bilo je nemilih događaja i nije dostojno da se odbornici koje je izabrao narod nasilnički ponašaju. Oni su isključeni samo sa ove sjednice zbog prethodno navedenih stvari, oni na narednoj mogu prisustvovati. Sjednica je završena danas i na narednoj mogu prisustvovati ako budu poštovali Poslovnik. Dio opozicije već duže vrijeme pravi određene probleme na sjednicama. Osam mjeseci nisu htjeli prisustvovati sjednicama jer smatraju da nismo legalno izabrani, iako nemaju nijedan pravni dokaz za to. Opstruišu rad, zloupotrebljavaju Poslovnik, tako da sjednice traju nekoliko dana. Ovo što su danas učinili prevazilazi svaku mjeru”, naglasio je Kukavica.

Nezavisne