fbpx

Ne izbacujte šećer ni kad ste na dijeti

Odlučili ste da se uhvatite u koštac sa šećerom i ne želite više nijedno bijelo zrnce u vašoj ishrani. Griješite. Šećer je najvažniji hranljivi sastojak za naš organizam, i najvažnija hrana za naš mozak. Uprkos činjenici da je najvažniji sastojak, šećer je izuzetno toksičan, što znači da oksidiše, odnosno oštećuje određene supstance u našem tijelu, a naročito bjelančevine. To se pogotovo dešava ako u organizam unosimo previše šećera.

“Za ljudsko zdravlje ništa nije tako važno konzumirati i u isto vrijeme tako kritično kao šećer”, objašnjavaju nutricionisti.

Vjerovatno vam se već dogodilo da ste, posegnuvši za zdravom hranom od muslija i voća, pročitali i sadržaj sastojaka. Osim malih količina lješnika, žitarica, minijaturnih komadića voća, na listi se nalaze i mnogi sastojci koji se završavaju na “oze”. Dekstroze, fruktoze, pa maltodekstrini, med, glukozni sirup, javorov sirup, ječmeni slad. Pod svim se ovim nazivima kriju razni oblici šećera.

Mišljenja o šećeru su podijeljena, čak i suprotna: neka istraživanja pokazuju povezanost s bolestima poput dijabetesa, povišenih masnoća, arterioskleroze, bolesti želuca i gušterače, dok ih druga osporavaju, i kao jedini “grijeh” šećera navode karijes. Većina bi se ipak složila – šećer je OK dok god se konzumira u razumnim, tačnije malim količinama.

Dijeta

Logično je da povećana potrošnja šećera dovodi do suvišnih kilograma, kao, uostalom, i mnoge druge namirnice. Zašto bismo ga onda izbjegavali? Ključna riječ je, umjerenost, i samim tim nam je jasno da će nam, odaberemo li mudro, biti bolje ako svjesno pojedemo komad domaćeg kolača pripremljenog sa šećerom, nego, i ne primijetivši, unesemo u organizam prekomjerne doze takozvanog sakrivenog šećera. Mnoge dijete bazirane na izbacivanju šećera dopuštaju unos alternativa šećeru – poput rižinog slada, javorovog sirupa ili datulja. Ali, te zamjene sadrže podjednak broj kalorija kao i šećer, a ne nude dodatne prehrambene pogodnosti. Ukoliko ste na dijeti, nema potrebe da potpuno izbacite šećer, već ga samo uzimajte kroz biljke, cjelovite žitarice, pasulj i mahunarke u kojima ga ima. Nema ništa loše u tome da ponekad pojedete kolač ili keks.

Kako da zamijenite šećer?

Ako ne želite da se odreknete slatkog ukusa, pribegnite zameni – vještačkim zaslađivačima. Oni igraju na kartu: manje, ali slađe! Većina vještačkih zaslađivača ne sadrži kalorije, a ako ih i imaju, radi se o neznatnim brojkama jer nam je, budući da su i do 300 puta slađi od šećera, dovoljna vrlo mala količina.

Gdje se krije?

Dakle, tajna umjerenog unosa jeste da za početak saznate gdje se nalazi skriveni šećer. Evo nekoliko smjernica koje će vam olakšati njegovo prepoznavanje:

Šećer se nalazi i u namirnicama koje spadaju u zdrave, pa ipak treba da pripazite na količinu: u medu, pšeničnom, kukuruznom i ječmenom sladu, javorovom sirupu, voćnim koncentratima, nerafinisanom sušenom soku šećerne trske, sirupu šećerne trske, sirupu agave.

Mnogi dijetalni proizvodi zbog bogatijeg ukusa sadrže povećanu količinu šećera, pa obratite pažnju i na to. Tu su i naizgled bezopasne bombone, žvake i sokovi koji su ponekad prave kalorijske bombe.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila