Početna BiH Nazire se skoro rješenje za Mostar?

Nazire se skoro rješenje za Mostar?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se u javnosti stječe utisak da se pitanje Mostara, u kojem su posljednji lokalni izbori održani prije deset godina, duboko gurnulo ustranu, prema našim pouzdanim saznanjima, svojevrsna diplomatska ofanziva u vezi s rješavanjem „mostarskog problema“ traje već dva mjeseca.

Inicijativu za iznalaženje rješenja za Mostar, kako smo pisali, predvodi američka administracija, a, kako saznajemo, do sada je održano nekoliko rundi razgovora.

Sastanci se održavaju sa strankama koje su bile nosioci rješenja za Mostar protekle godine, koje je naposljetku, iz javnosti nepoznatih razloga, blokirano od HDZ-a BiH i SDA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U novoj rundi razgovora većina partnera su za nastavak dogovora u vezi s rješenjem do kojeg si bile došle stranke u proteklom periodu, premda se sve glasnije spominju i ideje poput „jedan čovjek, jedan glas“. Čini se da je u novoj rundi razgovora američka administracija čvrsto odlučila vratiti demokratiju u Mostar i stoga nas ne bi trebalo iznenaditi skoro rješenje – kazao nam je naš izvor dobro upućen u ove razgovore.

Predstavnici devet političkih stranaka bili su usaglasili dva modela izbora gradskih vijećnika.

Prema prvom, iz šest gradskih područja biralo bi se 26 vijećnika, a njih devet s kompenzacijske liste, a drugi se odnosio na to da se 22 vijećnika biraju s gradskih područja, a 13 s gradske liste. Konačan stav o tome nije postignut.

Zbog neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Statutom Mostara i Izbornim zakonom, posljednji lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila