Početna Zanimljivosti Naučnici: Virus korona nije došao iz laboratorije, ni sa pijace u Vuhanu

Naučnici: Virus korona nije došao iz laboratorije, ni sa pijace u Vuhanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi korona virus koji danas hara čitavim svetom možda je prvi put prešao na ljude negde na jugu Kine, a ne u gradu Vuhanu koji se smatra izvorištem ove zaraze. To je pokazala nova studija koja se suprotsravlja naširoko prihvaćenim teorijama o poreklu pandemije.

Mapirajući “mrežu” genoma korona virusa i prateći mutacije tokom vremena, tim istraživača predvođenih genetičarem sa Univerziteta Kembridž utvrdio je da se prva infekcija virusa Covid-19 mogla dogoditi još u septembru, u regionu južno od Vuhana. U studiji se naglašava da je čovjek mogao da nosi patogen mnogo pre nego što je mutirao u smrtnonosniji oblik.

“Virus je možda prije nekoliko mjeseci mutirao u konačni oblik, ali je ostao unutar sljepog miša ili druge životinje, ili čak i čovjeka nekoliko mjeseci, a da nije inficirao druge pojedince” rekao je genetičar Piter Forster za “Saut Čajna Morning Post”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi, virus je počeo da se širi među ljudima negde između 13. septembra i 7. decembra, stvarajući mrežu koja je predstavljena u studiji.

Iako se veruje da je virus prešao sa sljepih miševa na drugu životinju, pangoline na primer, i onda na ljude, novi nalazi bi mogli da ponište prevladavajuće ideje. Prvobitne teorije su pokazale da se “skok” na ljude dogodio na mokroj pijaci u Vuhanu, ali nova studija je to dovela u pitanje, sugerišući da Covid-19 potiče južno od kineskog grada.

“Ako moram da dam odgovor, pre bih rekao da je virus počeo da se širi sa juga Kine, a ne iz Vuhana” naveo je Forster.

Ipak, sve bi moralo da se provjeri dodatnim analizama sljepih miševa ili drugih potencijalnih životinja domaćina, kao i uzorcima tkiva prvih pacijenata, dodao je on, prenosi RT.

“Ali je ovo je najbolja pretpostavka koju možemo da napravimo u ovom trenutku, čekajući dodatnu analizu daljih uzoraka pacijenata iz bolnica” naveo je on u odvojenom intervjuu za Njuzvik.

Kako kruže pitanja oko porjekla pandemije, brojne kontroverze su nedavno stekle na značaju, a nekoliko vodećih američkih medija se ove nedelje bavilo i temom da je virus možda pobjegao iz laboratorije za virologiju maksimalne sigurnosti u Vuhanu. Iako predsednik SAD nije zvanično usvojio tu tvrdnju, rekao je da Bela kuća razmišlja o toj ideji, dok istovremeno optužuje Peking za globalnu zdravstvenu krizu.

Tramp je u više navrata optuživao Kinu za “zataškavanje” u ranim fazama izbijanja epidemije, insistirajući na tome da je čak i SZO pomogla kineskim zvaničnicima da prikriju informacije.

Agencije

ASHA prodaja vozila