fbpx

Naučite ‘čitati’ svoj jezik: Može vam otkriti od čega bolujete…

Holland je objasnila kako istočnjački liječnici često prakticiraju dijagnostiku koja se temelji isključivo na jeziku, a koriste i kartu uz koju jezik dovode u vezu s drugim organima

Mnogi jezik ne doživljavaju kao išta više od organa s okusnim pupoljcima, no za razliku od tradicionalne, u kojoj ne predstavlja mnogo, kineska se medicina u dijagnostici puno oslanja na taj organ.


Naime, kako je za britanski Daily Mail objasnila Australka koja proučava i prakticira kineske metode dijagnostike i liječenja Waveny Holland, mnoštvo je informacija koje možemo ‘pročitati’ s jezika, a koje se vide ovisno o njegovoj veličini, teksturi, boji i obliku.

Holland je objasnila kako istočnjački liječnici koji prakticiraju dijagnostiku koja se temelji isključivo na jeziku koriste posebnu kartu uz pomoć koje druge organe dovode u vezu s jezikom. Upravo im takvo ‘mapiranje’ navodno pomaže da kod pacijenta uoče prve znakove bolesti, i to dok se ona još nije manifestirala na određenom organu.

Često se tako bolest otkrije i i prije nego je pacijent iskusio ikakve simptome. Holland se posebno osvrnula na žene koje je s nekoliko savjeta podučila ‘kako jezik može otkriti mnoge tajne o stajanju organizma’.


– Normalan, zdrav jezik mora biti roskaste ili svijetlo crvene boje, s jedva primjetnim bjelkastim točkicama. Nije ni pretanak ni predebeo, a dužina mu je točno tolika da mu vilica ne smeta dok pričamo. No postoji i razdoblje kad jezik može biti nešto tamniji; to je kod žena razdoblje menstruacije kada krv brže cirkulira tijelom – objasnila je Holland.Blijedi je jezik tako obično indikator nedostatka vitamina ili minerala, pa je česta pojava kod anemičnih ljudi, dok izrazito crveni jezik upozorava na toplinu, odnosno povišenu temperaturu. Mapiranjem se dolazi do odgovora zašto pacijent ima povišenu temperaturu, odnosno u kojem organu treba tražiti uzrok vrućice.

Crveni jezik, napominje Holland, može biti i indikator skore menopauze a nije neobično da se zacrveni i prije nego je žena primijetila ikakve nedosljednosti u ciklusu.

Deblji je jezik, kako kaže Holland, često pokazatelj da tijelu nedostaje nekih nutrijenata ili da je prezasićeno vlagom, dok jezik koji je tanji od uobičajenog često ukazuje na nedostatak tekućine ili dehidraciju.

Žut i suh jezik, isto kao i crveni, ukazuje na toplinu odnosno temperaturu koja je veća što je boja izraženija. Jezik na kojem se pojavljujuću zelenkaste i crne mrljice pokazuje određenu stagnaciju koja se odnosi na protok energije, krvi ili drugih tekućina u organizmu.

Kvržice ili pukotine na jeziku isto mogu biti znak zdravstvenih problema, a kako kaže Holland, pozicija i oblik pokazuju u kojem točno organu treba tražiti uzrok. Tako su na primjer pukotine i kvržice na vrhu jezika obično znak bakterijske ili virusne upale, a ponekad ukazuju na alergijsku reakciju.

Izražene brazgotine na jeziku pak upućuju na ‘vrućinu u trbuhu’ što se često odnosi na probleme poput žgaravice, dok jezik s poprečnim crtama često isto upućuje na zastoj tekućine u tijelu.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila