Staff Sgt Jared Bonvell and Staff Sgt Gregory Duncan, 31st Maintenance Group weapons loaders, load a weapon during a Surety Inspection at Aviano Air Base Italy on 3 Feb 2004. (USAF photo by TSgt Timothy Cook)

NATO će sljedeće sedmice održati planiranu godišnju vojnu vježbu s nuklearnim oružjem uprkos rastućim tenzijama zbog rata u Ukrajini i insistiranju predsjednika Vladimira Putina da će upotrebiti sva raspoloživa sredstava za odbranu ruske teritorije, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Vježba nazvana “Steadfast Noon”, održava se svake godine i obično traje sedmicu dana. Ona predviđa angažovanje borbenih aviona koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali ne i upotrebu pravih bombi. U vježbi učestvuju i druge vazduhoplovne snage.

Četrnaest od 30 država članica NATO-a bit će uključeno u vježbu, planiranu prije napada Rusije na Ukrajinu u februaru.

Glavni dio manevara bit će na više od 1.000 kilometara od Rusije, rekao je jedan zvaničnik NATO-a.

“Poslalo bi veoma pogrešan signal ako bismo zbog rata u Ukrajini sada odjednom otkazali rutinsku, dugo planiranu vježbu. To bi bio apsolutno pogrešan signal”, rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

On je dodao da su čvrsto, predvidljivo ponašanje i vojna snaga NATO-a najbolji način da se spriječi eskalacija.

“Ako bismo sada stvorili osnov za bilo kakve nesporazume, pogrešne procjene u Moskvi o našoj spremnosti da zaštitimo i odbranimo sve saveznike, povećali bismo rizik od eskalacije”, rekao je on.

Dok se ruske snage povlače pod napadima ukrajinskih snaga naoružanih oružjem sa Zapada, Putin je više puta signalizirao da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje kako bi zaštitio anektirane teritorije u Ukrajini i da bi odvratio države NATO-a od slanja visoko razvijenog oružja Ukrajini.

Nuklearno oružje koje je nominalno arsenal NATO-a je pod čvrstom kontrolom tri zemlje-članice: SAD, Velike Britanije i Francuske. Tajnovita “Grupa za nuklearno planiranje” alijanse sastat će se u četvrtak tokom sastanka ministara odbrane.

Stoltenberg je sve oštrije prijetnje Putina nuklearnim oružjem opisao kao “opasne i nepromišljene” i podvukao da su saveznici “jasno prenijeli Rusiji da će imati teške posljedice ako na bilo koji način upotrebi nuklearno oružje”.

“Pomno nadziremo ruske nuklearne snage”, rekao je Stoltenberg i dodao da “nismo vidjeli nikakve promjene u držanju Rusije, ali ostajemo na oprezu”.