Zračna baza Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća zračna baza NATO u Evropi, veća i od Rammsteina u Njemačkoj, piše BBC koji navodi da se sve više priča i o manjoj bazi NATO-a u BiH, tačnije kod Brčkog.

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. vijeka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih F-16 aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letjelice MQ-9 riper.

Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, avijacije i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je BBC.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Charlie Tega, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da “postoji mnogo veća prisutnost SAD ovde, mnogo više infrastrukture, smještaja, ljudi i opreme”.

Prema Tegu, napad Rusije na Ukrajinu izmijenio je područja preko kojih on leti i “strateški položaj misije”.

Tokom njegovog posljednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti letjeli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora.

Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda “kako bi se izbjegli nesporazumi, eskalatorne situacije sa Rusima”, dodao je on.

UNA