fbpx

Nastavljena polemika zbog navoda o paravojnim formacijama u RS-u

Komandant mirovnih snaga EUFOR-a u BiH Waldner: Loš znak međunarodnoj zajednici

Iako je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik negirao navode o formiranju paravojne jedinice na prostoru tog entieta, polemika o “Srbskoj časti” u BiH je nastavljena, a saoštenjem za javnost oglasio se i Narodni demokratski pokret (NDP), prenosi Anadolu Agency (AA).

“Narodna skupština Republike Srpske, posljednjih mjeseci, pretvorena je, na najprimitivniji način u skaradnu instituciju, u kojoj parlamentarizam i demokratska volja naroda izčezavaju, a na njihovo mjesto stupa ogoljeli oblik jednumlja, ali i otvoreno nasilje i primitivizam najniže vrste. Nakon što je u skupštinu dovedena naoružana policija, posljednjih dana svjedoci smo koliko je situacija izmakla kontroli. ‘Sesije’ uniformisanih i samozvanih paravojnika-humanitaraca, bliskih vladajućoj oligarhiji, posljednji su udarci u kovčeg parlamentanom životu i demokratiji u Republici Srpskoj”, navedeno je u saopštenju NDP-a.

Kako je istaknuto u saopštenju, ovaj nezabilježeni skandal u političkoj istoriji Republike Srpske dešava se u vremenu kada je opoziciji uskraćeno pravo da prisustvuje pojedinm zasjedanjima Skupštine, na kojima vladajuća većina, preko noći, ekspresno donosi veoma štetne zakone i nepromišljene političke odluke po građane i budućnost RS-a.

“Prisustvo sumnjivih instant patriota, u danima kada bi se trebalo dostojanstveno i ponosno obilježavati Dan Republike, donosi nesagledivu štetu građanima, ali i ugledu Republike Srpske u svijetu. Nakon svih nemuštih izgovora dežurnih pravobranilaca besmisla i pokušaja da se očigledna istina još jednom spinuje i građanima izokrene stvarna slika sramotnog okupljanja ekstremista iz kriminalnog miljea u Narodnoj skupštini Republike Srpske, očekujemo suvislo objašnjenje, koje neće vrijeđati razum i dostojanstvo naroda. Zbog skandala, koji je poprimio i međunarodne razmjere, zahtjevamo da se skupštinsko rukovodstvo zvanično izjasni o pomenutom skupu i objasni ko je, po čijem nalogu i po kom formalnom osnovu organizovao okupljanje zakonu nepoznatih uniformisanih lica te ustupio prostorije Narodne skupštine, odnosno male skupštinske sale”, navodi se u saopštenju.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ranije je izjavio kako već duže vrijeme postoje određena saznanja o parabezbjednosnom organizovanju.

Iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika je saopšteno da “Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njenih građana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da ‘predsjednik RS Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice’ su izuzetno opasne i nisu u funkciji informisanja građana”.

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Sakić je kazao da je informacija koja se pojavila ovih dana dodatno uznemirila Bošnjake na prostoru RS-a i sigurno da bi ona na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine trebala da bude shvaćena kao krajnje ozbiljna.

Komandant mirovnih snaga EUFOR-a u BiH general-major Anton Waldner je komentarišući navode o postrojavanju paravojnih formacija u BiH, rekao kako to nije dobar znak međunarodnoj zajednici.

Predsjednik Udruženja građana Veterani Republike Srpske Duško Vukotić i član “Srbske časti” Igor Bilbija najavili su za danas u Banjoj Luci održavanje konferencije za novinare o navodima u vezi s postojanjem paravojnih formacija u RS-u.

 

Anadoly Agency

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila