Početna Prijedorski region Nastavljaju se radovi na izgradnji Manastira Miloševac

Nastavljaju se radovi na izgradnji Manastira Miloševac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi na izgradnji Manastira Miloševac, koji je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice teku po planu, i pored otežanih uslova izazvanih pandemijom virusa korona, kaže protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

– Uprkos svim nedaćama koje su nas snašle, dosta smo toga uradili ove godine na manastiru – ističe Hrvaćanin dodajući da su upravo ovih dana pokrivene kupole zvonika.

-Zvonici su već završeni, kupole su pokrivene pozlatom, ovo ostalo bakarnim limom i sad smo se bazirali na centralnu kupolu koja je nešto veća od zvonika. Nju smo već pokrili građom i lepenkom, tako da je i ona pripremljena za pozlatu. Najvažnije je to da smo sve pokrili kako bi prezimilo i na proljeće mogli nastaviti građevinske radove – kaže Hrvaćanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem je crveni kamen koji se nabavlja u Africi, s obzirom da je njegova obrada spora i dugotrajna. Iduće godine po kretanju građevinske sezone nastaviće se sa limarskim radovima, ali uporedo i unutrašnja nabača manastira i izgradnja manastirskog konaka.

– Ove godine nismo mogli da ozvaničimo postavljanje zvona onako kako smo mislili, zajedno sa vjerujućim narodom. Episkop banjalučki Jefrem osveštao je i četiri zvona za ovaj manastir i ona su već podignuta, namontirana, isprobana. Pored manastira osveštano je 11 pozlaćenih manastirskih krstova koji su došli iz Rusije i ovom prilikom se zahvaljujem svim darodavcima kako zvona tako i krstova koji su stigli. Dva su već ugrađena na zvonicima, a ostali čekaju svoje vrijeme kada će biti ugrađeni – kaže Hrvaćanin.

Pretpostavlja se da Manastir Miloševac potiče iz 13. ili 14. vijeka, a da je srušen u 17. vijeku, u periodu Austrijsko-turskog rata. U literaturi prvi put se pominje u šematizmu mitropolije Dabrobosanske 1884. godine gdje se navodi da je bio jedan pravoslavni manastir kod Prijedora u jednoj ravnici koja je obrasla šumom i u kojoj se ne vide njegovi temelji. Slično se navodi i u šematizmu mitropolije Banjalučko-bihaćke iz 1901. godine. Postoji predanje da je od kamena ovog manastira 1890. godine izgrađena crkva Presvete Bogorodice na Pašincu.

kozarski.com