Početna Turizam Naša zemlja atraktivnija destinacija od Havaja i Novog Zelanda

Naša zemlja atraktivnija destinacija od Havaja i Novog Zelanda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni svjetski portali koji se bave promocijom međunarodnog turizma i zanimljivih putovanja, u posljednje vrijeme Bosnu i Hercegovinu stavljaju u sami vrh destinacija koje treba posjetiti.

Tako je i jedan od najutjecajnijih američkih portala Matador Network našu zemlju svrstao u top 25 zemalja koje vrijedi posjetiti ove godine.

Tajnovito i mistično

Prema listi ovog portala, BiH se nalazi na devetom mjestu najpoželjnijih turističkih destinacija. Prve tri zemlje su Dominikanska Republika, Kanada i Tajvan, dok su iza naše zemlje popularne destinacije poput Tahitija, Havaja, Novog Zelanda, Čilea…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su ranijih godina uglavnom, kada je u pitanju Balkan, preporučivali Crnu Goru i hrvatske primorske gradove, navode da BiH krije zanimljiva mjesta puna kulturno-historijskog naslijeđa koja vrijedi posjetiti.

– Ne možemo se nasititi tajnovitih, mističnih balkanskih država, koje su došle na red nakon regionalnih ratova devedesetih godina. Stari historijski bh. gradovi smješteni su na brda, okruženi šumama… U poređenju s nekim od najpopularnijih turističkih mjesta u svijetu, BiH ostavlja dojam destinacije koju još nisu upoznali turisti – navodi se u tekstu

 

Matador Network dotakao se, naravno, i ratnih dana, naglašavajući da su Sarajevo i Mostar nadaleko poznati kao gradovi s tragičnom historijom koja ih je zadesila u ne tako dalekoj prošlosti.

Spoj kultura

– Sarajevo predstavlja spoj različitih kultura i religija. Uspnite se na vrh Trebevića kako biste uživali u fantastičnom pogledu na grad, prije nego što posjetite njegove uličice. Zaputite se i u Muzej ratnog djetinjstva, a posjeta starom dijelu grada ne smije proći bez bureka i ćevapa – preporuka je ovog portala.

Također, podsjećaju da je Sari most u Mostaru bio srušen tokom rata. Navode da su njegovi ostaci izvučeni iz Neretve i ponovo ugrađeni u most.

Obilazak Sutjeske

Osim Sarajeva i Mostara, ovaj turistički portal preporučuje i obilazak Nacionalnog parka Sutjeske.

– Podjednako udaljen od Sarajeva i Mostara je najstariji bh. nacionalni park Sutjeska, okružen planinama, rijekama, vodopadima i idealan je za planinarenje, biciklizam i rafting. Nudi jednostavno uživanje u prirodnim ljepotama – navedeno je u opisu.

cera - Naša zemlja atraktivnija destinacija od Havaja i Novog Zelanda