Početna BiH Narodno okupljanje na Bobovcu povodom Dana državnosti BiH

Narodno okupljanje na Bobovcu povodom Dana državnosti BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve učesnike narodnog okupljanja organizovan je prigodan ručak, te dio kulturnog programa. Organizatori ove godine nisu uspjeli, kao prethodnih godina, obezbijediti besplatan prijevoz do Bobovca za građane na koje apeliraju da se ovaj put samoorganiziraju

Iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 najavljeno je da će 25. novembra na Bobovcu biti upriličeno narodno okupljanje povodom Dana državnosti BiH.

Tom prilikom bit će odata počast zastavi BiH počasne jedinice Oružanih snaga BiH, a prigodnim koračnicama i izvođenjem himne počast domovini. Skupu će se obratiti organizatori i premijer FBiH Fadil Novalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve učesnike narodnog okupljanja organizovan je prigodan ručak, te dio kulturnog programa. Organizatori ove godine nisu uspjeli, kao prethodnih godina, obezbijediti besplatan prijevoz do Bobovca za građane na koje apeliraju da se ovaj put samoorganiziraju.

Već četvrtu godinu nevladine organizacije BZK Preporod, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, MDD Merhamet, Srpsko građansko vijeće-pokret za ravnopravnost, Udruga organizacije otpora umirovljenih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 zajednički organizuju narodno okupljanje na kraljevskom gradu Bobovcu povodom obnove bosanske državnosti i obilježavanja Dana državnosti BiH.

Ističu da je, osim svečanosti, cilj da se tradicionalnim okupljanjem na Bobovcu simbolički afirmišu korjeni bosanskog državnog subjektiviteta i utemeljenosti, te razvoja državnosti BiH u budućnosti.

Također, naglašavaju da svakako nije namjera tog okupljanja da se na bilo koji način dovede u pitanje historijski značaj i uloga Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a iz 1943.

– Naprotiv, riječ je o afirmaciji odluka ZAVNOBiH-a kao ključne i prelomne faze u obnovi i stvaranju čvrstih temelja za daljnji razvoj bosanskohercegovačke države i demokratske nacije primjerene i uključene u porodicu demokratskih država svijeta. Gradnja takve narodne volje može biti, i jeste, odlučujući faktor stabilnosti i snage države i pouzdan oslonac obnove kulture zajedničkog života u raznolikostima, a posebno afirmacije građanskog društva bez kojeg nema moderne demokratske države – saopćeno je iz Kruga 99.

ASHA prodaja vozila