Sinoć je, uoči praznika Preobraženja Gospodnjeg, kod manastira Moštanica održan tradicionalni narodni zbor, koji je okupio više hiljada ljudi.

Narodni zbor posjetio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je iz Moštanice poručio da ovakvim skupovima oko svetinja srpski narod pokazuje posvećanost vjeri i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

– Crkva je jedan od najznačajnijih elemenata našeg identiteta, i u okviru crkve se sačuvao naš jezik, pismo, naša krsna slava. Zato je važno biti ovdje, biti sabaran sa svim našim ljudima – izjavio je Dodik, dodavši da će nastaviti njegovati dobre odnose sa SPC.

Iguman manastira Moštanica Sergije, izrazio je zadovoljstvo što je srpski član Predsjedništva BiH večeras posjetio ovu svetinju. On je izrazio nadu da će uz podršku institucija, te podršku naroda biti brzo realizovani započeti projekti u okolini manastira.

– Mi gradimo hram Svetog đakona Avakuma, monaha porijeklom iz ovih krajeva. On je stradao od strane Turaka u Beogradu, na Stambol kapiji, jer se nije odrekao svoje vjere – naveo je iguman Sergije.

Dodik je bio i pokrovitelj tradicionalne „Večeri ojkače“, na kojoj je nastupilo 15 izvornih pjevačkih grupa iz raznih mjesta ispod Kozare. Tako da je ovaj put manifestacija imala i takmičarski karakter, a najbolji su dobili novčane nagrade.

Organizator „Večeri ojkače“ su opština Kozarska Dubica i Centar za informisanje i kulturu.

Z.J.