Početna BiH Napadi zmija u BiH sve češći: Šarka u Trebinju ujela i troipogodišnjeg...

Napadi zmija u BiH sve češći: Šarka u Trebinju ujela i troipogodišnjeg dječaka

U Trebinju su zabilježena tri ujeda zmija u posljednjih sedam dana i to dva ujeda šarke i jedan poskoka, a među napadnutima je i jedan dječak od tri i po godine kojeg je ujela šarka.

Saša Borjan doktor iz Službe hitne medicinske pomoći Trebinje, koji je toga dana bio dežurni, kazao je da je bio u ekipi koja je spašavala dječaka u trebinjskom selu Grab i da se, srećom, sve završilo dobro, jer je na vrijeme intervenirano i dječak je primio serum.

– Dječaka je u selu Grab, kod Trebinja, za ruku ujela šarka prije šest dana, tako da je kod njega gotovo i bolničko liječenje i sve se završilo dobro, kao i u druga dva slučaja. Jednu ženu također je ujela šarka u selu Plana Dola, u regiji Trebinjskih brda, a muškarca je na izletištu Studenac u predgrađu Trebinja ujeo poskok – kazao je doktor Borjan.

On je dodao da je praksa pokazala da je ujed poskoka mnogo otrovniji od ujeda šarke.

Međutim, najgore je prošla žena iz Planih Dola, koju je ujela šarka u predjelu koljena u ostavi pored kuće.

– Ona je pošla da s grede ove prostorije uzme neki konop i kada ga je potegla na gredi je bila zmija, koja ju je ujela za ruku – kazao je izvor koji je potvrdio da su nesretnu ženu kamionom povezli ka gradu, iako se prema selu odmah po pozivu uputila ekipa Hitne medicinske pomoći pa su se sreli u putu.

Njeni ukućani smatraju da je ona imala traumu od ovoga ujeda, ali se srećom sve dobro završilo.

Ujedi zmija, međutim, nisu mnogo iznenadili trebinjske ljekare, jer, kako kažu u Službi hitne medicinske pomoći Trebinje, godišnje imaju po sedam-osam intervencija i to uglavnom u ljetnim mjesecima.

– Ono što je neobično jeste da se sve događalo u kratkom periodu od sedam dana, ali dešava se i to u ljetnim mjesecima u Hercegovini, gdje se nerijetko zmije viđaju i na asfaltu, u gradu, a kamoli u selima – kazao je doktor Borjan.

Ono što on smatra bitnijim jeste upoznavanje stanovnika BiH s prvom pomoći koja se treba ukazati žrtvi ujeda. Treba podvezati ekstremitet i mjesto na kome je ujed, a to najčešće budu ruka ili noga.

Otrov ne smije isisavati, već se mjesto ujeda podveže dva centimetra iznad rane, a svako četiri do pet minuta se podvez malo popušta da ne bi došlo do gangrene, dok se ekstremitet mora podići uvis. Ujedena osoba se ne smije kretati, da se otrov ne bi širio.

Dental Studio Prijedor