Početna Zdravlje Namirnice koje pomažu jačanje imuniteta poslije prehlade

Namirnice koje pomažu jačanje imuniteta poslije prehlade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako svi znaju da bi prehladu i grip trebalo preležati, mnogi sa povlačenjem temperature i groznice ustaju na noge i vraćaju se obavezama. Zbog toga je važno da se nakon preležane respiratorne infekcije pomogne organizmu da se oporavi, a ne da se zbog iscrpljenosti, opet lako “zakači” neka infekcija.

Stručnjaci za ishranu preporučuju tri grupe namirnica za jačanje organizma – korenasto povrće, citrusno voće i orašaste plodove. Njihovo konzumiranje “bilduje” imunitet tako što poboljšava varenje, daje tjelu neophodne vitamine i minerale, kao i masnoće koje imaju zaštitni faktor.

Korenasto povrće

Cvekla, ren, celer, rotkva, šargarepa, kao i luk i krompir, nezaobilazni su tokom zime. To i nije čudo, jer ovo povrće je prirodni štit bolestima. Ono hrani organizam mnogobrojnim hranljivim materijama, od kojih su najznačajniji antioksidansi i dijetalna vlakna. Korenasto povrće pospješuje varenje i probavu, što u krajnjem ishodu jača imunitet. Savjet je da se korenasto povrće, osim krompira, jede presno u kombinaciji sa nekim kuvanim jelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orašasti plodovi

Orasi, lješnici, bademi, brazilski i indijski orah, pistaći i kikiriki svrstavaju se u grupu orašastih plodova koji su izuzetno zdravi za ljudski organizam. Osim što su izvrsnog ukusa, izvor su mnogih potrebnih nutrijenata, odnosno proteina i vitamina koji daju organizmu snagu i poboljšavaju stanje imuniteta. Masnoće koje sadrže orašasti plodovi su polinezasićene i monozasićene masne kiseline. Ove masnoće vrlo povoljno djeluju na zdravlje krvnih sudova i srca i tako spriječavaju negativan uticaj koji je prehlada mogla da ostavi na kardiovaskularni sistem.

Citrusno voće

Zbog svojih nevjerovatnih moći koje posjeduje u rješavanju mnogobrojnih zdravstvenih tegoba, citrusno voće nosi epitet šampiona zdravlja iz prirode. Osim toga što obiluju vitaminom C, zreli plodovi sadrže i blagotvorne organske kiseline. U citruse ili agrume ubrajaju se limun, grejpfrut, pomorandža i mandarina. Plodovi citrusa su prirodni antiseptici i posjeduju antiupalno dejstvo. Korisni su za i jačanje desni i zuba, pomažu u spriječavanju astmatičnog napada, protiv bronhitisa, i ateroskleroze. Sok od agruma, bez dodatka šećera, pospješuje mokrenje, što djeluje dobro na organizam, da se očisti od virusa i lijekova.

novosti.rs

ASHA prodaja vozila