Početna BiH Nakon ruske invazije na Ukrajinu korisnici Sberbanke u našoj zemlji postali ...

Nakon ruske invazije na Ukrajinu korisnici Sberbanke u našoj zemlji postali zabrinuti

Nakon ruske invazije na Ukrajinu korisnici Sberbanke u našoj zemlji postali su zabrinuti za sigurnost svog novca na njenim računima, a sve je intezivirano nakon saznanja da je na listi američkih sankcija Sberbank Europe.

Kako saznajemo, jutros je održan sastanak uprave banke s rukovodstvom Agencije za bankarstvo Federacije BiH, a razgovarano je o trenutnom razvoju situacije.

Sastanak je održan kako bi se razmijenile informacije o mogućim reperkusijama sankcija i kako bi se građani zaštitili na vrijeme, kazao je za naš portal direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

Sberbanka je stabilana, dobro kapitalizirana i spremna da odgovori potencijalnim izazovima, dodao je te kazao kako će poslovi u ovoj banci teći normalno za sve klijente.

“Naša Sberbanka i dalje je indirektno u ruskom vlasništvu, jer proces otkupa još nije završen. Vlasnik naše Sberbanke je Sberbanka u Beču, dakle nije direktno Moskva. Mi smo jutros imali kontakt i s guvernerom Centralne banke BiH. Dakle, nema mjesta strahu”, rekao je Mahmuzić.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako kontaktiraju američke institucije da se informiraju šta konkretno podrazumijevaju ove sankcije.

Ubrzo očekujemo i službeni stav ove banke.