Početna Video Nakon reklame zbog koje su Amerikanci podivljali Nikeu brutalno skočila prodaja (VIDEO)

Nakon reklame zbog koje su Amerikanci podivljali Nikeu brutalno skočila prodaja (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reklamna kampanja za Nike u kojoj se pojavljuje bivša zvijezda američkog fudbala Colin Kaepernick podijelila je Sjedinjene Države. Kod jednog značajnog dijela ljudi izazvala je toliki bijes da su pozvali na bojkot Nikea i javno spaljivali njegovu odjeću, dok je kod drugih reklama izazvala pozitivne reakcije.

Skočila im prodaja

No kako se sve odrazilo na prodaju ovog brenda? Tako što im je broj online narudžbi skočio za čak 27 posto. Dok su im dionice nekoliko dana plutale i bile u laganom padu, prodaja je, piše CNBC, doživjela velik uspon.

Između nedjelje i srijede broj online narudžbi, kako smo spomenuli, narastao im je za 27 posto. U isto vrijeme prošle godine broj online narudžbi im je, primjera radi, pao za dva posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postojale su špekulacije da će Nike/Kaepernick kampanja rezultirati padom prodaje. No naši podaci od ove sedmice ne podržavaju takvu teoriju”, kaže Hetal Pandya, suosnivač Edison Trendsa, firme za istraživanje tržišta.

Kleknuo dok je svirala himna

Podsjetimo, Kaepernick je jednom dijelu Amerikanaca sporan jer je 2016. godine za vrijeme intoniranja himne na jednoj utakmici kleknuo. Bio je to znak protesta zbog policijske brutalnosti prema Afroamerikancima. Velik broj Amerikanaca smatra da je tim činom povrijedio zemlju u kojoj živi.

Kako će se dugoročno ova kampanja odraziti na kompaniju, nije lako prognozirati. No s do sada dostupnim podacima, čini se da je reklama naišla na plodno tlo, brojnim protestima usprkos.

Velika medijska pokrivenost

Osim zarade, Nikeu je ova reklama donijela i odličnu medijsku pokrivenost.

U manje od 24 sata otkako je Kaepernick počeo s kampanjom na svom službenom Twitter profilu Nikeu je to donijelo medijsku pokrivenost vrijednu više od 43 milona dolara. Većina tih medijskih izvještaja bila je neutralna ili pozitivna, govori izvještaj Apex Marketing Groupa. Trenutno sveukupno izvještavanje o Nikeu na TV-u, radiju, online platformama i na društvenim mrežama vrijede više od 163 milona dolara, piše CNBC.

ASHA prodaja vozila