Početna Prijedorski region Nakon protesta i pritiska na nadležne Tehnička škola u oktobru sa novim...

Nakon protesta i pritiska na nadležne Tehnička škola u oktobru sa novim krovom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanacija krova Tehničke škole u Banjaluci koji prokišnjava godinama, i zbog čega se stvarala mahovina u učionicama, je u toku i prema ugovoru sa izvođačem radova, trebala bi biti završena u prvoj polovini oktobra.

-Poslije sanacije, bićemo u mogućnosti da ponovo koristimo školski blok od 11 učionica koje smo u proteklom periodu bili prisiljeni iseliti jer su bile neuslovne za korištenje zbog problema sa prokišnjavanjem – rekla je direktorica škole Kristina Mrđa.

Za sanaciju krova banjalučke Tehničke škole iz gradskog budžeta je izdvojeno 140.000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

–  Po završetku sanacije krova, škola će dobiti mogućnost korištenja ovih prostorija, s tim da, dugoročno gledano, razmišljamo da se Tehnička škola dogradi i proširi, kako bi u ovoj školi riješili problem smještaja Građevinske škole, koja je trenutno u tuđim prostorijama – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Zgrada Tehničke škole je izgrađena prije pola vijeka u užem centru grada, a značajnijih ulaganja nije bilo osim obnavljanja fiskulturne sale.

Banjalučki đaci su se ove godine i masovno pobunili zbog katastrofalnih uslova u srednjim školama, kada su organizovali i proteste, a kao dokaz kroz grad su nosili i slike mahovine iz Tehničke škole.

Učionice Tehničke škole u Banjaluci su u katastrofalnom stanju, a nadležni bi, prvenstveno zbog bezbjednosti i zdravlja učenika, trebalo što prije da riješe ovaj problem, upozoravao je odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković.

Stanivuković je prethodno obišao ruševne prostorije škole, pune vlage, koje zaudaraju na buđ, a snimke koje je napravio je objavio na društvenim mrežama.

„Snimke koje sam napravio je vidjelo više od 150 hiljada ljudi. Ljudi su zgroženi zbog onog što su vidjeli – uništen školski namještaj, uništene podove na kojima nakupljena kišnica pravi prave bare, oštećene električne instalacije, plafone koji se obrušavaju, a školom ser zbog vlage širi nesnosan smrad“, naglasio je Stanivuković.

On ističe da zbog svega, nadležni, od rukovodstva škole, preko Gradske uprave do resornog ministarstva treba da što prije preduzmu adekvatne mjere kako bi se zaštitili učenici, ali i objekat od daljeg propadanja.

„Ne znam šta su do sada čekali i zbog čega ništa nije urađeno“, dodaje Stanivuković ističući da „su nadležni možda čekali da neko od opozicionih odbornika Skupštine grada ukaže na problem ili ga riješi“.

Najmlađi odbornik u Skupštini grada Banjaluka dodaje da se neće zaustaviti na snimanju stanja u Tehničkoj školi, nego da će preduzeti sve što bude potrebno da sa stanjem u Tehničkoj školi prije svega javnost bude upoznata, a onda i da se problem što prije riješi.

ASHA prodaja vozila