Početna Prijedorski region “Nakon povratka sa porodiljskog uručili mi otkaz!” Zbog pritiska na poslu dijagnostifikovan...

“Nakon povratka sa porodiljskog uručili mi otkaz!” Zbog pritiska na poslu dijagnostifikovan joj poremećaj poslije traume

Bojana Popović iz Prijedora, koja je radila u JU Centar za socijalni rad, tvrdi da je nakon povratka sa porodiljskog odsustva nezakonito dobila otkaz.

Ona navodi da je nakon više dana maltretiranja dobila otkaz koji joj je uručio novi direktor Centra Milorad Radić.

Kako kaže, ona je kao dijete poginulog borca od jula 2014. godine obavljala volonterski rad radi sticanja uslova za pologanje stručnog ispita, a od jula 2015. godine je primljena u radni odnos kao diplomirani pravnik.

“Od juna 2018. godine sam raspoređena na radno mjesto rukovodilac službe opštih poslova. Prije odlaska na trudničko bolovanje, a nakon toga i na porodiljsko u dogovoru sa tadašnjim direktorom mijenjala me koleginica koja je radila kao diplomirani pravnik u drugoj službi”, priča nam Bojana za vrijeme čijeg porodiljskog odsustva Skupština grada imenovala je novog direktora Milorada Radića.

“Sa porodiljskog sam se vratila 11.10.2021. godine i odmah ujutru direktor mi je saopštio da ne mogu da se vratim na svoje radno mjesto, te me uputio na radno mjesto koje je prije obavljala koleginica koja me je mijenjala. Kad sam tražila obrazloženje, rekao mi je da je on direktor koji ima pravo da raspoređuje radnike po svojoj volji, rekao je da mene ne zna i ne može sa mnom da sarađuje i kako me nije sramota što ni jednom nisam došla dok sam bila na porodiljskom da mu se javim. Kad nisam prihvatila ove razloge kao opravdane, izbacio me je iz kancelarije uz viku i galamu”, rekla nam je Bojana.

Na posao je, kako kaže, dolazila do 14. oktobra, ali joj nije bilo dozvoljeno da pristupi poslovima na koje je raspoređena.

“Koleginica koja me je mijenjala u odsustvu je i dalje obavljala moje poslove bez ikakvog pravnog akta, dok sam ja dolazila na posao i sjedila po tuđim kancelarijama kad mi je 14.10. pozlilo od šokova i neprijatnosti koje sam preživjela. Za tri dana sam smršala 3 kg, imala ubrzan rad srca, gušenje, nisam mogla da jedem ni spavam, niti da se brinem o svom djetetu. Javila sam se porodičnom doktoru koji me je poslao na psihijatriju, gdje mi je saopšteno da moram da se izolujem od radne sredine, preporučeno mi je bolovanje jer sam kao porodilja u kritičnoj kategoriji zbog hormonskih promjena i odvajanja od djeteta i dijagnostifikovan mi je stresni poremećaj poslije traume. Terapiju koja mi je uvedena nisam smjela da pijem zbog dojenja djeteta”, rekla je Bojana.

Ona dalje priča da je bolovanje morala prekinuti nakon 10 dana kako bi se mogla vratiti da riješi svoj radni status.

“Opet mi nije dozvoljeno vraćanje na moje radno mjesto, ali sam dobila ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu za raspored na drugo radno mjesto i umanjenju plate.  Rečeno mi je da, ako hoću da potpišem da mogu odmah da radim, a ako ne, da idem na godišnji odmor. Rok za izjašnjavanje na ponudu mi je ostavljen 8 dana, iako Zakon o radu kaže da taj rok ne može da bude kraći od 8 radnih dana. Kao razlog ponude za zaključenje aneksa ugovora u radu navodi se da je direktor po preuzimanju dužnosti konstatovao brojne nepravilnosti u mom radu. Nepravilnosti su pobrojane, konstatovane od strane direktora, bez da se proveo ikakav postupak za utvrđivanje postojanja nepravilnosti i odgovornosti”, tvrdi naša sagovornica.

Ona objašnjava da je na kraju otišla na godišnji odmor po usmenoj naredbi, obavijestila Centar da neće potpisati datu ponudu svjesna da nakon isteka roka zakonski slijedi otkaz.

“Nakon isteka roka, očekivajući otkaz, na adresu mi je stigla ista ponuda, isto sa rokom izjašnjena od 8 dana samo sada sa pobrojanim još jednim razlogom. Godišnji sam koristila dok mi nije istekao rok i za tu ponudu svjesna da nemam gdje da se vratim. Vratila sam se nakon isteka roka kako bi riješili moj status prvenstveno zbog narušenog psihičkog zdravlja jer su mi ovakve ponude mogle stizati u nedogled. Tad već svjesni da neću potpisati ni po cijenu otkaza počinje pritisak sa svih strana da sama dam otkaz. Sjedila sam na hodniku svaki dan, moj status nije rješavan. Tada sam se  obratila Inspekciji rada za zaštitu svojih prava. Takođe sam podnijela zahtjev Centru za zaštitu od uznemiravanja, jer mi nije dozvoljen pristup radnom mjestu i sredstvima za rad na osnovu Zakona o zaštiti od uznemiravanja  na radu, ali taj zahtjev nikada nije riješen. Znajući vjerovatno da će doći inspektor ponovo počinje pritisak da koristim preostala 4 dana godišnjeg odmora uz obećanje da će moj status biti riješen. Ovaj put nisam htjela da pristanem na to, te mi je uručeno rješenje kojim mi se nalaže korištenje godišnjeg odmora. U obrazloženju rješenja stoji da mi se nalaže korištenje godišnjeg odmora, jer nisam potpisala ponudu za zaključenje aneksa ugovora. Taj dan iako sam došla na posao morala sam da se vratim kući jer mi je od tada već tekao godišnji odmor”, rekla je Bojana.

U međuvremenu je dolazio i inspektor rada koji joj je u svom obavještenju napisao da je na osnovu evidencije o prisustvu radnika utvrdio da sam se vratila na posao nakon porodiljskog, da je primala platu svog radnog mjesta, da je dobila ponudu za drugo mjesto koju ako ne potpiše dobija otkaz.

“Naveo je da ja nisam dobila dvije ponude nego je to bila ponuda da zaključim ugovor o radu koji je nedostajao u mom dosijeu, iako ja imam dvije ponude koje sam dobila sa različitim datumima. Nije utvrđeno da meni nije dozvoljeno vraćanje na moje radno mjesto, odnosno da nije izvršena primopredaja, nije utvrdio na osnovu čega neko drugi obavlja poslove na koje sam ja raspoređena, nije utvrdio nezakonitosti u samoj ponudi, i jednoj, a i drugoj, niti bilo šta o uznemiravanju koje sam prošla iako sam se obratila i za uznemiravanje pismenim putem”, rekla je Bojana i dodala da je tek nakon ponovnog povratka dobila otkaz.

“Tek nakon što sam dobila otkaz, formirana je komisija koja je imala obavezu da pregleda predmete koje sam vodila i sad naknadno su kao otkrivena neka neslaganja dokumentacije sa službom za računovodstvo. Radi se o očitom podmetanju, jer su svjesni da je nezakonito sve urađeno, pa me plaše kako ih ne bih tužila”, ispričala nam je Bojana.

Na ove optužbe direktor Milorad Radić kaže da se radi o lažima i da je on ispoštovao sve zakonske procedure.

“Ja sam imao razloga da nju zbog niza propusta dok je ona obavljala posao na tom radnom mjestu prebacim na drugu poziciju koju ona nije prihvatila i samim tim dolazi do prekida ugovora o radu. Dolazili su svi što se tiče inspekcija i sindikata. Ja sam nju molio da prihvati drugo radno mjesto na koje je ona prvo bila zaposlena, ali ona to nije htjela. Sto posto je ispoštovana zakonska procedura i to možete da dođete i da se uvjerite. Ona je to izabrala, a ne ja. Meni je stvarno žao, ali meni nije data mogućnost da biram. Tu je bilo njenih propusta i dosta nepravilnosti i ja sam joj dao priliku na drugom radnom mjestu, ali ona to nije htjela”, rekao je Radić za BUKU.

buka