Početna Vijesti Nakon cjelodnevne drame: Nepoznata sudbina “Aluminija”

Nakon cjelodnevne drame: Nepoznata sudbina “Aluminija”

20:45

Nakon četiri sata čekanja okupljenim novinarima iz BiH poručeno je da neće biti izjava, te da će sve detalje sa zajedničkog sastanka Nadzornog odbora i sindikata, kao i onog kojem su prisustvovali lider HDZ-a Dragan Čović i dopredsjednica Federalne vlade Jelka Milićević, biti poslani u vidu saopćenja, za razliku od medija iz susjedne Hrvatske koji su dobili izjave od Zdenka Klepića i Romea Biokšića.

20:00

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić potvrdio je za “Avaz” da je, iako je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, napustio krug ove firme, sastanak između Nadzornog odbora i sindikata u toku.

19:30 

Kako javlja reporterka “Avaza” s lica mjesta, lider HDZ-a Dragan Čović napustio je sastanak koji je održavan u krugu firme “Aluminij”. Također, na sastanku je bila i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

18:45

U upravnoj zgradi “Aluminija” u toku je sastanak Uprave, Nadzornog odbora, sindikata, a prisustvuje i lider HDZ-a Dragan Čović.

16:45

U trenutku kada je Čović napuštao zgradu u pratnji policije, radnici su, uzvikujući “Lopove, lopove”, počeli bacati boce i druge predmete, pri čemu je povrijeđena radnica.

Također, nasrnuli su na policajce. Kako javlja naša novinarka s lica mjesta, privedene su dvije osobe.

16:15

Završen je sastanak između predstavnika Sindikata “Aluminija” i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. No, u 16:30 sati uslijedit će, kazao je Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata, novi sastanak u upravnoj zgradi “Aluminija”, kojem će uz njih prisustvovati i članovi Uprave te Nadzornog odbora.

– Opcija stečaja više se ne spominje, rješavale bi se neke stvari u vezi s kreditom, nisam baš shvatio kako, uglavnom, ima nekog verbalnog napretka, kako će to ići u praksi, vidjet ćemo – kazao je Bebek.

Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata, kazao je da su dobili obećanje da će svim radnicima “Aluminija” biti uplaćeni doprinosi te da će se otvoriti pregovori s bankama vezano uz kreditna zaduženja radnika.

– Na sastanku u Upravi trebao bi se naći modus da se ne otvara opcija stečaja, vidjet ćemo hoće li se iznaći rješenje – naveo je Biokšić.

Na upit kako im Dragan Čović može garantirati da neće biti stečaja, Biokšić je rekao da su više puta proteklih godina imali raznih obećanja.

– Vidjet ćemo hoće li se ova obećanja koja je dao predsjednik Čović ispuniti. Pokušat će se iznaći rješenje da se ne otvara stečaj – ispričao je Biokšić.

Okupljeni radnici nisu zadovoljni ishodom sastanka te se i dalje nalaze pred zgradom HDZ-a.

Radnici traže da im se obrati Čović , koji će zapravo, kako je rečeno, prisustvovati novom sastanku u “Aluminiju”.

(Avaz)

Dental Studio Prijedor