Početna BiH Najviše radnih mjesta izgubljeno u oblasti turizma

Najviše radnih mjesta izgubljeno u oblasti turizma

Sektor turizma doživio je najteži udarac u pandemiji virusa korona, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini, i najviše radnih mjesta izgubljeno je u toj oblasti.

Kako bi se turistička djelatnost pokrenula s mrtve tačke spominje se mogućnost uvođenja cestovnih koridora, covid-putovnica, vazdušnih mostova, ali, zapravo, još niko ne zna kako će izgledati turistička sezona u 2020. godini i hoće li je uopšte biti.

U razgovoru za Fenu stručni saradnik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Ramiz Bašić kazao je kako je predsezona trajno izgubljena, a turistički radnici nadaju se kakvom-takvom oporavku nakon 1. juna.

“Za ovu godinu možemo reći da je predsezona trajno izgubljena. U razdoblju od siječnja do travnja 2020. godine u HNK-u je ostvareno 22 posto od ukupnih rezultata za prošlu godinu, što se tiče broja dolazaka i noćenja to je oko jedne petine prošlogodišnjih rezultata”, kazao je Bašić.

Okrenuti se domaćim turistima

Kada su u pitanu procjene pada broja noćenja i dolazaka u HNK-u za ovu godinu, Bašić je istaknuo kako u ovom trenutku nitko ne može dati pouzdanu brojku. Sve zavisi od epidemiološke situacije, ali i o tome hoće li od 1. juna granice u zemljama Evropske unije (EU) biti otvorene te hoće li se ponovo dozvoliti vazdušni saobraćaj, dodao je.

“Oporavak ovisi od toga hoće li se uspostaviti najavljeni cestovni koridori sa zemljama EU o kojima se trenutno razgovara, hoće li se uvesti zračni mostovi i ‘covid-putovnica’ kojom bi se omogućavalo putovanje “od kuće do destinacije”. To su sve pitanja na koja sada nemamo odgovor, a od njih ovisi hoćemo li u srpnju i kolovozu ostvariti neki rezultati”, kazao je.

Ponovio je kako u na kraju sve zavisi od epidemiološke situacije, kako kod nas, tako i u Evropi.

“Ako epidemiološka situacija bude povoljna, usudili bismo se prognozirati neke bolje rezultate u srpnju, kolovozu i u podsezoni, tako da bi se u HNK-u ostvarilo još nekih 30 posto dolazaka i noćenja u tom razdoblju. Na kraju bismo imali otprilike polovinu prošlogodišnjih rezultata (otprilike 300.000 noćenja i oko 150.000 gostiju)”, kazao je Bašić, istaknuvši kako je to “optimistične prognoza” s obzirom na trenutnu situaciju.

S obzirom na neizvjesnost dolaska stranih turista, Bašić kaže kako se u ovom trenutku treba okrenut domaćem tržištu.

“Sudeći po informacijama koje dolaze iz europskih država, domaćem stanovništvu upućuju se preporuke da godišnji odmori provodu u svojim matičnim destinacijama kako bi se i njihovo turističko gospodarstvo oporavilo. Stoga bismo se i mi ove godine trebali okrenuti domaćim turistima i uvesti za njih olakšice kako bi proveli godišnji odmor u BiH”, kazao je Bašić.

Potreban je zaseban pristup za sektor turizma

Što se tiče mjera pomoći privredi, Bašić je kazao kako je neophodno da sektor turizma dobije poseban tretman.

“Mjere pomoći gospodarstvu na županijskoj razini još nisu objavljene, nadam se da će uskoro biti. Smatram da je potreban poseban pristup turizmu jer je on uz transport, najpogođeniji sektor. Turizam trpi ogromne štete i neće se sam moći izboriti s novonastalom situacijom”, upozorio je.

Bašić je naveo rezultate istraživanja turističkih agencija i tour-operatera zapadnog Balkana, koji su pokazali da je 42 odsto turističkih agencija i tour-operatera već počelo s rezanjem troškova i otpuštanjem dijela radnika.

Oko 20 posto njih je već prestalo s radom, dok 41 posto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca.

“Agencije i operateri u sektoru turizma, njih 72 posto u regiji očekuje podršku svojih vlada, kako bi nastavili s radom kada se okonča blokada prouzročena širenjem virusa. Nadamo se kako će vlasti nešto poduzet kako bi umanjile negativan utjecaj krize, ali i dalje ostaje pitanje hoće li financijska pomoć i porezne olakšice biti dovoljne kako bi se ograničili nezapamćeni gubitci prihoda od turizma”, rekao je Bašić.

On je pozvao sve turističke radnike da se u ovom trenutku ujedine i zajednički pokušaju pronaći provediva rješenja.

“Moramo se ujediniti u jedinstvenu frontu za traženje, reklamiranje i promociju novih ideja za spas sektora, kao što su olakšavanje putovanja uklanjanjem ili pojednostavljenjem viznih režima, zatim smanjivanje ili uklanjanje raznih poreza koji povećavaju troškove putovanja, uvođenje poticaja i olakšica za podršku kontinuitetu poslovanja za firme na koje je virus najviše negativno utjecao i slično”, kazao je Bašić.

Turizam nakon pandemije neće biti isti

Vezano za budućnost turizma, Bašić je kazao kako su pred nama zasigurno brojne promjene.

“Kada se turistička sezona pokrene, higijenska pravila i standardi u hotelima i ostalim smještajnim objektima morat će biti na visokom nivou, morat će se provoditi temeljna dezinfekcija prostora po globalnim procedurama. Jedan od vodećih svjetskih internet provajdera u sektoru iznajmljivanja smještajnih kapaciteta Airbnb, već je svojim klijentima poslao uputstava o načinu čišćenja objekata i dezinfekciji”, kazao je.

Fena

ASHA prodaja vozila