Početna Turizam Najljepša kupališta na rijekama i jezerima u našoj državi

Najljepša kupališta na rijekama i jezerima u našoj državi

Ljeto je vrijeme kada mnogi traže najbolje načine za osvježenje, a plivanje je jedno od najboljih. S ozirom na to da naša zemlja obiluje rijekama i jezerima, rashladiti se možete i plivanjam na nekim od lokalnih kupališta.

Mnogi već od proljeća planiraju godišnji odmor koji uglavnom provode na moru. Međutim, ljeto traje tri mjeseca, a godišnji 15-20 dana. Zbog toga slobodne ljetne dane mnogi provode na kupalištima rijeka i jezera u našoj zemlji.

U nastavku donosimo neke od najljepših mjesta za kupanje, a plivati možete na većini rijeka i jezera u našoj zemlji.

Vodopad Kravica

Omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište je vodopad Kravica, koji se nalazi u blizini Ljubuškog. Rijeka Trebižat pada sa 28 m visine, stvarajući predivan prirodni amfiteatar širine 120 metara, u kojem tokom ljeta lokalno stanovništvo pronalazi spas od visokih temperatura.

Vodopad Kravica (Foto: Instagram)
Vodopad Kravica (Foto: Instagram)

Vodopad Kravica tokom cijele godine privlači veliki broj kako domaćih tako i stranih posjetilaca. Međutim, ljetnim mjesecima mnogi ovaj lokalitet posjećuju ne samo radi očaravajućeg vodopada, već i kupanja i drugih aktivnosti na vodi.

Zeleni vir

Nedaleko od Olova nalazi se izletište i kupalište Zeleni vir, na reci Bioštici. Zelenilo i bistra voda privlače brojne posjetioce koji tokom ljeta ovo mjesto posjećuju uglavnom radi kupanja. Na ovom dijelu rijeka Bioštica je usporena branom koja stvara bazen.

Boračko jezero

Boračko jezero nalazi se na sjeveroistočnoj stran planine Prenj, nedaleko od Konjica. Spada u jedno od najljepših prirodnih jezera u našoj zemlij, a svojom ljepotom opravdat će očekivanja svih posjetilaca.

Boračko jezero (Foto: Instagram)
Boračko jezero (Foto: Instagram)

Do jezera se može doći krivudavom cestom iz Konjica, a okruženo je netaknutom prirodom i kao takvo idealno je mjesto za odmor i uživanje. S obzirom na to da se Boračko jezero nalazi 38 kilometara od Konjica, a skoro 80 od Sarajeva, idealna je vikend destinacija tokom ljetnih dana.

Japodski otoci

Između dva Nacionalna parka “Une” i “Plitvičkih jezera” smjestio se pravi prirodni dragulj Japodski otoci. Pet otoka koji su povezani drvenim mostićima preko rijeke Une nalazi se u mjestu Račić nedaleko od Bihaća.

Japodski otoci (Foto: E. M./Klix.ba)
Japodski otoci (Foto: E. M./Klix.ba)

Ukoliko godišnji odmor ovog ljeta ne želite provesti na moru, Japodski otoci dostojna su zamjena. Ade povezane drvenim mostićima svojom ljepotom privlače brojne posjetioce, a mjesto su gdje možete plivati i uživati u pririrodnim ljepotama.

Vrbas

Na desnoj strani Vrbasa u Banjoj Luci nalazi se plaža Ablacija. Plaža je djelimično uređena i ljeti je kupalište za lokano stanovništvo, ali i sve koji požele posjetiti ovaj grad. Pored Ablacije, na Vrbasu se u Banjoj Luci nalazi i plaža Vrućica, koja je naročito popularna zbog termomineralnog izvora koji se tu miješa s vodom Vrbasa.

Vrbas (Foto: Instagram)
Vrbas (Foto: Instagram)

Studenac je još jedna popularna plaža na ovoj očaravajućoj rijeci. Ove plaže i brojne druge na Vrbasu mjesto su gdje veliki broj građana provodi ljetne dane, a za koju god se odlučili, nećete pogriješiti.

Klix

ASHA prodaja vozila