Početna Vijesti Najbolje rješenje za rudnik Omarsku je pokretanje proizvodnje u Ljubiji

Najbolje rješenje za rudnik Omarsku je pokretanje proizvodnje u Ljubiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje rješenje za rudnik željezne rude u Omarskoj je početak proizvodnje u rudniku Ljubija kako bi se osigurao nastavak rudarstva na području Prijedora i radna mjesta ljudi u poduzeću Arselor Mital u Prijedoru, predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

Prema njegovim riječima, trebalo bi uspostaviti jasne i precizne kriterije, koji mogu izvući i kupiti dio udjela državnog kapitala u Ljubiji, kako bi se jamčilo nastavak rudarstva u ovoj regiji.

Smanjenje proizvodnje u rudniku Omarske od 1,5 do milijun tona i otpuštanje oko 300 radnika koje je najavio Arcelor Mital Prijedor posljedica je neriješenog statusa Ljubije i odnosa države prema Arceloru Mittalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Na ovaj način, uz smanjenje proizvodnje, to neće utjecati samo na poslovanje Mitale i broj zaposlenih u poduzeću “Arselor Mital” Prijedor, već i na grad Prijedor i sva povezana društva koja su sarađivala s tom tvrtkom, a nadasve o radu željeznica, koje su ionako već u velikoj nevolji. Dodatni problem bit će smanjenje proizvodnje i smanjenje od oko 30 posto njihovog transporta željezne rude u Zenicu – kaže Tepavčević, piše Srpskainfo.

Zbog smanjenja proizvodnje ArcelorMittala 300 radnika
Prema njemu, istina je da rudnik Omarska ima velikodušnost pet ili više godina eksploatacije, ovisno o dinamici, ali, prisjeća se, ranije je bilo planirano i da bi ruda iz Ljubije trebalo pomiješati s rudom Omarske i stoga rješenjem Ljubije je riješio sve probleme u Prijedoru.

Prvi korak koji će sindikati poduzeti za ovaj problem je zajednički sastanak predstavnika sindikata Arsler Mittal i predstavnika metalskih i rudarskih sindikata iz Srpske i Prijedora sa sindikatima metalaca i rudara iz Federacije BiH i Željezare Zenica koji će se sutra održati u Zenici.

– S tog sastanka započet ćemo neke zajedničke inicijative, au srijedu ćemo organizirati skupštinu udruge Arcelor Mital Prijedor, gdje će biti pozvani građani Prijedora, predstavnici Vlade RS i uprave Arcelor Mital, te se nadamo da ćemo biti zajedno Pokušajte pronaći rješenja.

Ovo su samo prvi koraci za sve što ćemo učiniti u narednom razdoblju, i mislim da svi mi imamo prioritet u ovoj grani da očuvamo radna mjesta u Prijedoru i da dobijemo izvjesnost da će ti poslovi trajati, a mi nećemo ostati. bez 300 zaposlenika i dovodeći tako mnogo novih obitelji u stanje socijalne potrebe – kaže prvi čovjek Saveza sindikata RS.

Također podsjeća da je Konfederacija jasno kritizirala “namjernu prodaju rudnika Ljubija”, tražeći da se ojačaju kriteriji prodaje, da precizno definiraju pravila za kupnju rudnika Ljubija, te da to mora biti ozbiljna tvrtka koja se bavi preradom željezne rude i najmanja ruka koja se bavi rudarstvom.

“Ako država i vlada žele nešto ozbiljno raditi, onda postavljaju i ozbiljne kriterije”, zaključuje on.

(Blic)

ASHA prodaja vozila