Početna Zdravlje Najbolje namirnice za vrele dane

Najbolje namirnice za vrele dane

Toplotni talas koji nam je upravo stigao sa sobom nosi niz opasnosti za naš organizam, zbog čega može doći do raznih oboljenja i stanja nastalih pod uticajem sunca i visokih temperatura.

Da bismo to srpiječili, neophodno je da se pridržavamo osnovnih pravila ishrane i hidratacije, tako što ćemo pažljivije birati namirnice i tečnosti koje unosimo u svoje tijelo. Tako ćemo smanjiti znojenje, zadihanost, težinu, nakupljanje vode, ali i omogućiti sebi mirniji san.

Voda, lisnato povrće i nemasne supe itekako će vam olakšati podnošenje visokih temperatura.

Pored toga što mogu poremetiti rutinu i uticati na spavanje, istraživanja pokazuju da kada živa na termometru raste, ljudi doživljavaju značajan pad svojih kognitivnih sposobnosti.

Iako je definitivno slučaj da tijelu nije potrebno toliko kalorija po vrućem vremenu koliko za vrijeme hladnog vremena, još uvijek postoje specifični prehrambeni zahtjevi koje treba zadovoljiti kako bi tijelo dobro funkcionisalo.

Nemojte misliti da ćete se rashladiti sladoledom ili ledenim gaziranim pićima jer oni definitivno ne doprinose rashlađivanju tijela.

Šta jesti?

Najvažnija stvar koju treba imati na umu je da tokom ljeta trebate izbjegavati tešku hranu. Više od same količine, vrsta hrane koju jedete može uticati na način na koji vaše tijelo reguliše svoju temperaturu.

Zbog toga je od vitalne važnosti u hranu uključiti više “rashlađujuće” hrane bogate vodom, poput krastavaca, lisnatog povrća, bobičastog voća i lubenica.

Preporučuje se da smanjite jela na bazi mesa i ugljenih hidrata hranu poput riže i hljeba. Na ovu listu možete dodati i visoko obrađenu i zaslađenu hranu. Ona može biti prilično teška za probavu i dovesti do stvaranja viška toplote.

Odabir manjih porcija i trošenje kalorija tokom nekoliko malih obroka definitivno je odlična strategija. Teška hrana opterećuje vaš probavni proces što zauzvrat dovodi do povećanja osnovne temperature. Suprotno tome, trebali biste pokušati maksimizirati unos hrane koja nadopunjuje nivo tečnosti i održava vas hladnim, poput krastavaca, špinata i bobičastog voća.

Osnovno pravilo za ljetne dane jeste ograničavanje unosa mesa i šećera, istovremeno povećavajući količinu voća i povrća. Pored toga, važno je piti puno tečnosti, poput vode ili nezaslađenih napitaka.

Tečna jela poput supa i variva izvrsna su za ljeto. Ne samo da vam pomažu da ostanete hidratizirani, već ih je i vrlo lako konzumirati kad je vani vruće.

Neke od namirnica koje se posebno preporučuju u ljetnim danima su:

Špinat – Ova namirnica nije samo bogata vodom (oko 92 odsto vode), već je prepuna minerala i hranjivih sastojaka, što je čini čudesnom hranom za vruće mjesece. Bogata je gvožđem, magnezijumom i B-vitaminima i stoga je sjajna za vašu kožu, kosu i ukupni nivo energije. Takođe pomaže u kontroli krvnog pritiska, što će vam pomoći da se ohladite.

Kurkuma – Istraživanja su pokazala da kurkuma ima izvanredna protuupalna svojstva, a sjajna je za vašu cirkulaciju. Ovi su učinci uglavnom posljedica toga što je kurkuma bogata spojem nazvanim kurkumin, koji ima brojne zdravstvene prednosti.

Ljuta paprika – U početku ovo može zvučati čudno, pogotovo ako niste ljubitelj ljute hrane, ali je ona izvrsna za hlađenje tijela. Ljuta paprika sadrži spoj koji se naziva kapsaicin, a koji u osnovi zavara vaš mozak da pomisli da “gorite”. To pokreće mozak da šalje signale da je vaše tijelo pregrijano i da ga treba ohladiti. Iako vam trenutno povisuju temperaturu, naknadno znojenje izaziva reakciju hlađenja koja je izvrsna za vaše tijelo po vrućem vremenu.

Lubenice – One čine savršen međuobrok u ljetnim mjesecima. Prvenstveno su vrlo bogate vodom, što ih čini izvrsnim za nadoknađivanje tečnosti izgubljene na suncu. Drugo, sadrže neke vitalne hranjive sastojke kao što je citrulin koji vam pomažu da se osjećate opušteno i proširite krvne žile, što vam može pomoći da kontrolirate krvni pritisak i ostanete opušteni.

Menta – Nana ima mnoštvo zdravstvenih dobrobiti koje je čine izvrsnim dodatkom prehrani za ljeto. Ona pruža vrlo ugodan, rashlađujući osjećaj, a uz to opušta tijelo i čini čuda za vašu probavu.

Bobičasto voće – Jagode, kupine, maline, između ostalog, sjajni su izvori antioksidansa i vitamina. Pozitivno djeluju na imunološki sistem, a mogu biti korisne i za zdravlje kože. Međutim, umjerenost je ključna. Iako dolaze s mnoštvom blagodati, sadrže i puno prirodnih šećera, koji kada se prekomjerno konzumiraju, nisu baš poželjni za vaše tijelo na toplom vremenu.

Šta piti?

Pored vode koja može biti monotona, zdrave alternative uključuju kokosovu vodu, zeleni čaj, limunov sok i druge. Svakako trebate izbjegavati gazirana pića i druge zaslađene napitke jer ćete samo dehidrirati.

Voćni sokovi mogu biti pristojna alternativa, ali u umjerenim količinama jer sadrže mnogo prirodnih šećera koji mogu dovesti do dehidracije. Konzumiranje puno šećera, čak i prirodnog koji se nalazi u voću vašem zdravlju neće mnogo pogodovati, posebno po vrlo vrućem vremenu. Kokosova voda bogata je mineralima i posebno je zdrava opcija kojom možete utažiti žeđ.

Iako se čaj i kafa uglavnom smatraju prihvatljivim u umjerenim količinama, određena istraživanja navode da kofein u velikim dozama može dovesti do dehidracije, a isto vrijedi i za alkohol.