fbpx

Najbogatija država ex-SFRJ, a 40.000 na ulicama štrajkuje

Oko 40.000 slovenačkih prosvjetnih radnika iz osnovnih, srednjih i muzičkih škola, vrtića, domova studenata i univerziteta, štrajkovalo je zahtevajući veće plate.

U ponedeljak je održan i štrajk slovenačkih policajaca i zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su zahtijevali povećanje plata od oko 15 odsto. Prosječna mjesečna bruto plata policajaca iznosi oko 1.400 evra, a oni su tražili da bude povećana za 200 do 220 evra.

Polovina njih, oko 20.000, štrajkuje u Ljubljani na Kongresnom trgu, gdje je održan veliki protest, prenio je STA.

Veliki broj slovenačkih prosvjetara nosilo je transparente i plave prsluke snažnog sindikata SVIZ, koji je organizator protesta. Demonstranti su duvali u pištaljke, nosili raznobojne transparente i balone i zastave sindikata.

Oko 280 učitelja iz cijele zemlje doputovalo je u Ljubljanu da bi učestvovali u štrajku.

Na pojedinim transparentima pisalo je “Treba da budete zahvalni nastavnicima jer možete ovo da pročitate”.

Neki od zahtjeva štrajkača su povećanje plata, bonusi za učitelje i duži odmor za manje plaćene učitelje.

Predviđeno je da se štrajk završi večeras.

U većini osnovnih i srednjih škola, mužičkih škola, obdaništa i pojedinim fakultetima danas nema nastave, ali je obezbijeđena briga o djeci čiji roditelji ne mogu nekom drugom da povjere dijete na čuvanje.

Slovenačka vlada lijevog centra saopštila je tada da većina zahtjeva za povećanja plate nije prihvatljiva, jer nije opravdana produktivnošću, upozorivši da bi takvi zahtjevi mogli da ugroze fiskalnu konsolidaciju.

Nezavisne

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila