Početna BiH Najavljeno osnivanje nove službe: “Policija za pse” kontrolisaće vlasnike i ljubimce

Najavljeno osnivanje nove službe: “Policija za pse” kontrolisaće vlasnike i ljubimce

Zbog sve češćih poziva građana koji prijavljuju napuštene pse na ulicama, Banjaluka planira da uvede “policiju za pse”.

Nedavno je ovo najavio gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je naglasio da će ova policija posebnu pažnju posvetiti zaštiti pasa lutalica i kućnih ljubimaca.

“Na taj način bi se na poziv građana kontrolisala domaćinstva koja imaju pse i kućne ljubimce. Sve je više poziva i moramo da odreagujemo”, kaže Stanivuković.

Iz Gradske uprave su za “Glas Srpske” rekli da posebnu pažnju posvećuju obezbjeđivanju boljih uslova za pse u azilu te da svakodnevno rade i na zbrinjavanju napuštenih životinja.

“Formiranje “policije za pse” trebalo bi da obezbijedi povećan nadzor nad napuštenim psima”, kazali su iz grada.

Podsjetili su da su u proteklom periodu sproveli i akciju udomljavanja pasa pod nazivom “Udomi ljubav”, u kojoj je nove vlasnike dobilo deset pasa.

Iz Udruženja građana “Kerber” kažu da podržavaju inicijativu za formiranje “policije za pse”.

“Da na ulicama ne bi bilo pasa lutalica, prvenstveno je potrebno sprovoditi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, kažnjavati vlasnike koji napuštaju pse te uvesti obaveznu sterilizaciju”, kazali su za “Glas Srpske” iz Udruženja građana “Kerber”.

Iz ovog udruženja navode da svakodnevno primjećuju situacije zbog kojih bi veterinarskoj inspekciji mogli podnijeti bar deset prijava dnevno.

“Kad vlasnici psa dovedu kod veterinara, pas se obavezno mora čipovati. Tako zabilježeni podaci o vlasniku, pomoći će da se otkrije ko je psa pustio na ulicu i koga treba kazniti”, rekli su iz “Kerbera”.