Početna Pozitivne priče Nail oduševljava maštovitim slikama

Nail oduševljava maštovitim slikama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak s poteškoćama u razvoju Nail Abdić (14) iz naselja Liskovac, nadomak Cazina, izuzetno je talentovan za slikarstvo i dosad je već na nekoliko mjesta izlagao likovne radove.

On je polaznik Centra za inkluzivne prakse, organizacije koja u Cazinu funkcioniše u sklopu Osnovne škole “Cazin 2”, čija svrha je edukacija i socijalizacija djece s poteškoćama u razvoju koja žive u ovom gradu.

Otac dječaka Emir Abdić kaže da njegov sin od ranog djetinjstva voli slikati i da su mu kist i boje oduvijek najdraža zanimacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nikad s njim nismo imali problema i dovoljno je samo da ima bijeli papir pred sobom. Uvijek se udubi u ono što radi i često se zna desiti da satima slika jednu sliku”, kaže Abdić za “Nezavisne”.

Dječakova mentorica Alma Hadžić, koja svakodnevno radi s njim, kaže da je ostala zatečena njegovim talentom kada se prije godinu dana uključio u rad pomenutog centra.

“Roditelji su, kada su ga doveli kod nas, spomenuli kako voli slikanje i da tako najčešće ispunjava vrijeme. Kada sam vidjela njegove crteže bila sam oduševljena, jer su slike specifične i vrlo emocionalne. Kada se posmatraju potiču maštu i mislim da nam Nail slikama pokušava dočarati vlastiti unutrašnji svijet”, kaže Hadžićeva.

Dodaje kako su u nekoliko navrata organizovali izložbe njegovih crteža i slika i da je sve naišlo na odličan prijem kod ovdašnje javnosti. Njegovi vaspitači smatraju kako dječak posjeduje neobičan likovni talenat, koji bi se i dalje mogao razvijati. Sem crtanja i slikanja, voli i fizičko vaspitanje, surfanje po internetu i kompjuterske igre.

Inače, Centar za inkluzivne prakse, sem u Cazinu, postoji još i u Bihaću, a njegova svrha je da razvija društveni život i skrivene talente kod djece s poteškoćama u razvoju, ali i da mijenja društvene predrasude javnosti spram njih.

Rad ovih centara pomažu kantonalne i lokalne vlasti, kao i međunarodna organizacija “Save the children”.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila