Početna Kultura Nagrada za sanskog književnika

Nagrada za sanskog književnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na adresu sanskog književnika, Midhata Hrnčića, ovih dana stiglo je još jedno vrijedno priznanje o tome da je uvršten među stotinu najuspješnijih i najkreativnijih haiku pjesnika u Evropi.

Ovo je već treći put kako je Hrnčić uvršten u izbor najboljih poetskih stvaralaca kada je riječ o ovoj vrsti poezije koja porijeklo vodi s Dalekog istoka, a sve je popularnija u Evropi i drugim dijelovima svijeta.

Već dugo godina on aktivno piše haiku poeziju, a do sada je izdao i nekoliko poetskih zbirki. Ovo priznanje, kako ističe, kruna je njegovog višegodišnjeg rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim poslednjeg priznanja treba istaći i nagradu za najbolju haiku pjesmu koju je Hrnčić dobio na poznatom književnom natječaju kojeg svake godine organizuje hrvatski grad Oroslavje.

Iako popularnost haiku poezije neprestano raste, a izuzetno je popularna i u nama susjednim zemljama, Hrnčić ističe kako ova vrsta književnosti u Bosni i Hercegovini nema status koji zaslužuje. Hrnčić ističe da su jezici južnoslovenskih naroda idealni za izražavanje haiku formom.

Smatra kako izražajni arsenal našeg jezika omogućuje da se u vrlo kratkim formama izraze snažna osjećanja i impresije.

Dosad je Hrnčić objavio preko 20 zbirki haiku poezije, član je svjetske haiku asocijacije i dobitnik desetak međunarodnih nagrada, dok su njegovi uraci zastupljeni u 60 antologija te vrste poezije.

ASHA prodaja vozila