Početna Vijesti “Nagrada za hapšenje ubice Edina Gačića da se preusmjeri za LIJEČENJE DJEČAKA...

“Nagrada za hapšenje ubice Edina Gačića da se preusmjeri za LIJEČENJE DJEČAKA MAKA”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih 20 godina, desetine djece izliječene su zahvaljujući prije svega dobrim ljudima, odnosno SMS porukama i humanitarnim akcijama.

Milioni maraka prikupljeni su za liječenje oboljele djece iz BiH. Sve iz džepa građana, uglavnom humanitarnim akcijama i SMS porukama. Posljednji put, djevojčica Dalal Omerović iz BiH dobila je novu šansu za život zahvaljujući SMS porukama dobrih ljudi, prenosi Buka.

– Nama nikakav fond nije pomogao, nama su samo ljudi pomogli i skupili pare, preko puta SMS poruka i dobrovoljnim prilozima, nekim akcijama, humanitarnim koncertima itd. Što se tiče fonda, nama niko nije pomogao –  tvrdi Indira Omerović, majka Dalal Omerović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojeći Fond solidarnosti nije pomogao ni Maku Hasiću, sedmogodišnjem dječaku oboljelom od karcinoma. Šanse za život postoje, ali u inostranstvu, a operacija je skupa. Liječenje košta stotine hiljada maraka. Građani opet na djelu, SMS porukama traži se spas za dječiji život.

Na sjednici Skupštine Kantona, zastupnica Neira Dizdarević podnijela je inicijativu u kojoj zahtjeva da 50.000 KM, koje su trebale nagraditi onog koji pronađe višestrukog ubicu Edina Gačića, budu proslijeđene za liječenje dječaka Maka.

– Iz razloga što je ta situacija jako alarmantna, u pitanju je jako teško oboljenje, galopirajuće, gdje je svaki dan važan, svaka marka važna – ističe Neira Dizdarević, zastupnica u Skupštini KS.

Dizdarević je podnijela i inicijativu o osnivanju programa pri Zavodu zdravstvenog osiguranja, iz kojeg bi se koristila sredstva za liječenje oboljele djece. Mišljenja je da SMS poruke nisu trajno rješenje.

– Smatram da je to loša praksa, ali vjerovatno i jedina koja je polučila neke dobre rezultate i pozitivne priče, ali ja se iskreno nadam da će ova inicijativa u toku ove godine biti implementirana – kaže Dizdarević.

Građani dijele mišljenje, kažu pomoći će uvijek, ali je nužno pronaći bolje rješenje

Zahvaljujući ovom Fondu, u RS je trend liječenja SMS porukama u opadanju. Inače, Vlada Federacije je odbacila Inicijativu za formiranjem Fonda solidarnosti. Smatraju da ovakav Fond u ovom entitetu već postoji.

 

ASHA prodaja vozila