Početna Zdravlje Naglo se trgnete dok tonete u san? Naučnici objašnjavaju zašto

Naglo se trgnete dok tonete u san? Naučnici objašnjavaju zašto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakome od nas se nekada dogodilo da se naglo trgne dok pada u san. Odmah pomislimo da nešto nije u redu, pa bismo bismo pozvali ljekara ili otišli kod njega.

Riječ je o hipničkom trzaju, nenamjernom grčenju mišića dok osoba tone u san. Ta pojava naziv je dobila prema hipnagoškom stanju, odnosno prelaznom razdoblju između budnosti i sna.

Grčevi mišića mogu nastati spontano ili mogu biti uzrokovani spoljnim nadražajima poput zvuka ili svjetla. Neki ljudi tvrde da uz trzanje dožive i halucinacije, piše Lajv sajens.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučnici vjeruju da stres, velike količine kofeina, umor i manjak sna mogu povećati učestalost i šanse za hipnički trzaj, ali ta pojava još nije dovoljno istražena.

Drugi tvrde da tome može da doprinese i povećana tjelesna aktivnost u večernjim satima. Stručnjaci nisu sigurni zašto se tačno javlja taj trzaj, ali postoji nekoliko teorija.

Jedna kaže da je to prirodni tjelesni prelaz iz budnog stanja u san i da se javlja kad živci zataje tokom tog procesa.

Još jedna popularna ideja temelji se na evolucijskoj teoriji pa kaže da su ti grčevi zapravo drevni refleks primata na opuštanje mišića tokom padanja u san.

Na primjer, opuštanje označava da primat pada sa stabla pa to uzrokuje brzu reakciju mišića. Ipak, naučnici kažu da je riječ o bezopasnoj i uobičajenoj pojavi oko koje se ne treba brinuti.

Dental Studio Prijedor