Početna BiH Nagli skok broja zaraženih, region klizi u crvenu zonu

Nagli skok broja zaraženih, region klizi u crvenu zonu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do naglog porasta broja zaraženih kovidom-19 u BiH došlo je u posljednjih nekoliko dana, a isti trend rasta je i u zemljama regiona, zbog čega je neophodan dodatni oprez.

Dok je u BiH za 24 sata registrovano 389 novooboljelih, od toga u RS 127, FBiH 260, a u Brčko distriktu dvoje, u Hrvatskoj je taj broj u petak iznosio 457, dok je samo u Zagrebu novozaražena 161 osoba.

U Sjevernoj Makedoniji registrovano je rekordnih 386 novozaraženih, dok je šestoro pacijenata preminulo od posljedica virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji su za 24 časa evidentirana 173 nova slučaja. U petak su u Sloveniji registrovane 363 novozaražene osobe, što je neznatno manje od rekordnih 387 slučajeva registrovanih u četvrtak. Zbog toga je u ovoj zemlji na snazi nova mjera kojom se propisuje da su zabranjena okupljanja više od 10 ljudi u javnim i privatnim prostorijama.

Da se i u BiH razmatra ponovno uvođenje restriktivnijih mjera, potvrdili su Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, i Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

“U posljednja tri dana evidentirano je naglo pogoršanje epidemiološke situacije u RS, a nakon što utvrdimo koji su razlozi za ovako veliki rast broja novozaraženih, razmotrićemo uvođenje nekih mjera”, rekao je Zeljković.

Dodao je da je najveći broj novozaraženih virusom korona među socijalno najaktivnijim građanima.

Naveo je da je situacija u školama u RS i dalje stabilna te da će, uzimajući u obzir vremenske prilike, doći do povećanog broja osoba s respiratornim infekcijama, jer je jesen doba gripa.

“Potrebno je da najmanje 95 do 99 odsto građana poštuje sve preporuke da bi epidemiološka situacija išla što boljim tokom. Molimo građane da budu svjesni upravo opasnosti koja se javlja kada se ne poštuju mjere”, naglasio je Zeljković.

U Institutu su naveli da će napraviti analizu epidemiološke situacije te da će se mjere uvoditi u lokalnim zajednicama u kojima je došlo do najvećeg pogoršanja situacije.

Pilavova je kazala da je u Kantonu Sarajevo u protekla dva dana došlo do naglog porasta broja novozaraženih te da situaciju nastavljaju pratiti, na osnovu čega će dalje odlučivati o mogućim pooštrenjim mjerama.

“U KS je u posljednja dva-tri dana došlo do naglog skoka broja zaraženih. U drugoj sedmici septembra imali smo najveći broj zaraženih – 191, međutim, sada ih u samo dva dana u KS imamo 128”, rekla je Pilavova.

Navela je da se svakodnevno uz pomoć brojnih alata prati epidemiološka situacija u KS.

“Bližimo se crvenoj zoni i postoji mogućnost da ćemo raditi na jačanju epidemioloških mjera. Prati se situacija, prate se svi indikatori i na osnovu njih se donose određene mjere”, kazala je Pilavova.

U BiH je za 24 časa registrovano 13 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

U RS su preminule tri osobe, a u FBiH 10.

Stanje u regionu

Država            Zaraženi  Preminuli

Hrvatska         457               3

BiH                389              13

Slovenija         363               4

Srbija             173               1

S. Makedonija 386              6

Crna Gora       344              3

(podaci od petka)

nezavisne.com

 

ASHA prodaja vozila