Početna BiH Nada Elijaš, epidemiolog: Zbog borbe sa koronom ne razmišlja o penziji

Nada Elijaš, epidemiolog: Zbog borbe sa koronom ne razmišlja o penziji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija virusa korona pokorila je čitav svijet, a na prvoj crti odbrane od ove pošasti su “bijeli mantili” i među njima je liječnica Nada Elijaš (65), epidemiologinja i načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Sanskom Mostu, koja je važna karika u ovoj teškoj bici kojoj se još ne nazire kraj.

Na području Unsko-sanskog kantona danas imaju svega tri epidemiologa, tako da Elijaševa, osim Sanskog Mosta, nadzire epidemiološko stanje i na području općina Ključ i Bosanski Petrovac.

“U svome radnom vijeku nisam se susrela sa sličnom situacijom kao što je ova prouzrokovana pandemije virusa korona. Ono što karakteriše ovaj virus je njegova izuzetna ekspanzija, visoka prenosivost i sposobnost da se u vrlo kratkom roku zarazi ogroman broj ljudi. Ovo je poseban izazov za nas zdravstvene radnike i treba mu odgovoriti na pravi način kako bismo očuvali zdravlje naših građana”, kaže Elijaševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvim borbenim redovima protiv virusa korona, za ovu liječnicu posljednjih sedmica ne postoji radno vrijeme, a njene kolege, ostali medicinski radnici, dive se njenoj hrabrosti i kažu kako ona lično posjećuje rizične pacijente u samoizolaciji, nadgleda i prati njihovo zdravstveno stanje.

“Angažman i značaj doktorice Elijaš je u ovome trenutku ogroman. Ona je trenutno naša najstarija zaposlenica, ali nikada, niti u jednom momentu nije rekla da joj je nešto teško ili da nešto ne može uraditi. Nesebično se zalaže, ide na lice mjesta kod svakog pacijenta, uzima brisove od suspektnih osoba i nalazi se u neposrednom kontaktu s njima, a za to, priznaćete, treba hrabrosti”, ističe za “Nezavisne” Sanda Čekić, direktorica Doma zdravlja u Sanskom Mostu.

U redovnim okolnostima, Elijaševa radi i kao ljekar porodične medicine i rukovodi jednim od medicinskih timova u sanskom Domu zdravlja. Ipak, kaže kako joj je epidemiologija primarna oblast kojoj je posvetila profesionalnu karijeru.

Ona je omiljena među svojim kolegama medicinarima, ali i pacijentima i za nju jednostavno svi imaju samo riječi hvale i uvažavanja, posebno danas, kada se na muci poznaju junaci.

On nam kaže kako samo radi svoj posao u skladu sa Hipokritovom zakletvom, ali treba istaći kako je, zahvaljujući, između ostalog, i poduzetim epidemiološkim mjerama, zdravstvena situacija na području Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca danas povoljna i mnogo bolja nego u nekim drugim gradovima u BiH. Dodaje kako je medicini posvetila najbolje godine svoga života i cijeli radni vijek. S obzirom na činjenicu da danas malo ko od liječnika želi da se usavršava za poziv epidemiologa, u nadležnim institucijama već razmišljaju o tome da je nekako pokušaju zadržati i pored toga što je stekla uslove za odlazak u penziju.

Doktorica Elijaš kaže kako joj takva odluka neće teško pasti, naprotiv.

“Medicina je moja najveća ljubav, njoj sam posvetila sve i šta ima ljepše nego da u životu radite ono što volite”, kaže doktorica Elijaš.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila