Početna BiH Nacionalni parkovi nezakonito sijeku šumu

Nacionalni parkovi nezakonito sijeku šumu

“Sječa drveta u nacionalnim parkovima višestruko prevazilazi uobičajeni obim sanitarnih sječa, što je ozbiljan rizik za ostvarivanje svih funkcija šuma definisanih u Zakonu o nacionalnim parkovima i drugoj pravnoj regulativi o zaštiti prirode”, upozoravaju revizori.

Kako pojašnjavaju, Zakonom o šumama je predviđeno da se planiranje sanitarnih sječa vrši po uvidu nadzornika u trenutno stanje i količinu prelomljenih, izvaljenih, oboljelih i suvih stabala u cilju sprečavanja širenja bolesti i štetočina, te očuvanja zdravstvenog stanja, vitalnosti i stabilnosti šumskih eko-sistema.

To se u Nacionalnim parkovima ne poštuje.

“Planiranje navedenih sječa nije vršeno na osnovu stanja šuma utvrđenog od strane nadzornika”, jedan je od zaključaka revizije.

Takođe, dodaju, službene knjige nisu vođene ili nisu sadržavale relevantne podatke o stanju šuma i drugih prirodnih dobara što je dodatno “podgrijalo” njihove sumnje u malverzacije.

Oni su primjetili i kako je odnos posječene šume u okviru sanitarne sječe u odnosu na odjele kojima upravljaju Šume Republike Srpske veći i do četiri i po puta.

Zbog toga oni od ovog preduzeća očekuju da pod hitno preduzme mjere u cilju efikasnog upravljanja zaštićenim područjima.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić kaže za CAPITAL da su ingerencije ovog ministarstva i “Šuma Srpske” veoma male, jer nacionalni parkovi imaju svoj zakon.

“Javno preduzeće nije korisnik šuma u nacionalnim parkovima niti vrši bilo kakve usluge. Nacionalni parkovi su samostalne jedinice, tako da njihovu kontrolu vrši šumarska inspekcija pri Inspektoratu Republike Srpske”, kazao je on.

Inače, Republika Srpska ima četiri Nacionalna parka, kojima je glavni izvor prihoda uglavnom sanitarna sječa šume.

CAPITAL: D. Tovilović