fbpx

Način i tempo života udaljili ljude od prirode!

Banjalučanka Nataša Javorac vodi zanimljivu Shanti radionicu koja od prirodnih materijala pravi predivne kreacije, detalje i ukrase unoseći u naše domove ono najljepše iz prirode.

Shanti je, kaže nam Nataša, spoj prirode i svega lijepog što priroda pruža, a ljudi koji vole prirodu prepoznaju njen rad.

U Shanti Radionici izrađuju se  dekoracija od prirodnih materijala za sva godišnja doba. Nataša, pored toga radi dekorisanje vjenčanja, kao i radionice za djecu i odrasle.

“Priroda i kreativnost su uvijek bili sastavni dio mene. Šetnjama šumom i prikupljanjem materijala spontano je došlo do prvih dekoracija za moj stan. Nakon toga i prvih narudžbi”, prisjeća se Nataša. Njen rad se veže za prirodu, iz nje crpi inspiraciju, pa smo pitali Natašu šta za nju znači raditi sa prirodom: “priroda je inspiracija, rustičnost, male stvari, detalji. Sklad, harmonija i lijepa energija je ono što treba da osjetite kad pogledate u dekoraciju, a prirodni materijali upravo to izazivaju”.

U današnje vrijeme važno je vratiti se prirodi, jer su način i tempo života udaljili ljude od prirode.  

“Za mene, odlazak u prirodu je uvijek disanje punim plućima, osmijeh na licu i vraćanje tijela fizički i psihički u balans”.

Nataša kaže da su joj svi materijali iz prirode posebno dragi i u njih unosi minimalne obrade. Kroz svoj rad trudi se da ništa ne siječe, nego pokupi ono što je priroda sama odbacila.

“Svi radovi su mi dragi i svaki je priča za sebe. Od skupljanja materijala pa do izrade. Svaki mali detalj dekoracije podrazumjeva odlazak u šumu što mi daje dodatnu inspiraciju. Ovaj vijenac (sa naslovne fotografije) je nastao poslije olujnog nevremena kad je dosta stabala porušeno. Nije bilo lako doći do tih grana. Sa sobom uvijek nosim špagu i makaze. Tako sam i ovaj vijenac u šumi povezala i nastavila put do stana gdje sam nastavila sa doradom”, ističe Nataša.

Praznici su Shanti radionicu magičan period u godini.

“Podsjećaju me na djetinjstvo kad smo porodično izrađivali dekoracije za jelku i ispisivali čestitke. U posljednjih par godina imam i najslađu pomoć koje to sve čine još ljepšim”, ističe Nataša.

POKUŠAJTE SAMI

Natašu smo zamolili da nam pokuša objasniti način izrade nekog detalja za kući, pa da smi unesemo čari prirode u svoj dom:

Za ovu dekoraciju potrebni su:

–    Svijeća
–    Mahovina
–    Vuna
–    Zvončići
–    Kora od drveta
–    Šipak
–    Zimzelen
–    Kora od narandže
–    Silikon

Na svijeću silikonom zalijepiti prvo koru od drveta, dodati između mahovine, zatim lijepiti zimzelen i šipak kao i sušenu narandžu. Sve to povezati dodatno vunom, nanizati par zvončiča i zavezati mašnicom. Na kraju možete posuti zlatnim gliterom zbog sjaja.


Buka

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila