Početna Prijedorski region Načelnik Novog Miroslav Drljača: Hrvatska ne odustaje od odlagališta nuklearnog otpada na...

Načelnik Novog Miroslav Drljača: Hrvatska ne odustaje od odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dvoru u Hrvatskoj juče je održana sjednica Opštinskog vijeća na kojoj će predstavnici Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane iz Krškog predstavili Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Nacionalnim programom određena je kasarna Čerkezovac u opštini Dvor kao odabrana lokacija za izgradnju skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Prema ovom programu, predviđenu lokaciju treba potvrditi istražnim radovima, procjenom uticaja na životnu sredinu i bezbjednosnim studijama.

Načelnik opštine Novi Grad (Bosanski Novi) Miroslav Drljača kaže da se ovom sjednicom samo nastavljaju aktivnosti vezane za odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac. Na ovoj sjednici vijećnici će biti informisani o planovima za odlaganje i skladištenje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

“Nama je jasno da je pozadina ove sjednice namjera Republike Hrvatske da nastavi sa tom idejom da odlagalište bude u Trgovskoj gori. Današnja sjednica neće donijeti nikakve odluke, jer je ona koncipirana kao jedna vrsta informacije na kojoj će biti ljudi iz samog Fonda za finansiranje razgradnje nuklearke Krško. Oni će imati prezentaciju dokle su došli u provedbi nacionalog programa i otprilike kroz taj dio oni ispunjavaju klauzulu o javnosti tog cjelokupnog postupka”, rekao je Drljača za BUKU.

On dodaje da će se na ovom sastanku upoznati svi vijećnici koji pripadaju različitim političkim strukturama o čemu se ovdje radi.

“Pretpostavljam da bi moglo doći do toga da će oni ponuditi opštini Dvor određene benefite, odnosno određena sredstva iz samog fonda kako bi narod u Dvoru jednostavno prihvatio ovo odlagalište”, ističe Drljača.

On dodaje da je prošlo više od dvadeset dana otkad je održan veliki protest u Novom Gradu, te da se očekuje da nadležni organi reaguju.

“Prije svega mislimo na reakciju Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH bez obzira što je u tehničkom mandatu. Treba se formirati pravni i ekspertski tim koji će polako uzimati u obzir sve ono što Hrvatska nije uradila, a trebalo je da uradi. Posebno je interesantan onaj dio oko ocjenjivanja lokacija, gdje je očigledno došlo do neke pogreške. Poznata je činjenica da, kada su razmatrane četiri lokacije za ovo odlagalište nuklearnog otpada, Trgovska gora je, prema njihovim parametrima, dobila ocjenu kao najlošija lokacija za pravljenje bilo kakvog odlagališta”, istakao je Drljača.

Da je situacija u vezi sa odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori svakim danom sve ozbiljnija, prije nekoliko dana potvrdio nam je i aktivista Mario Crnković iz Green team – Novi Grad.

56681321 1015018902028381 4302963949579534336 o 1571649567 - Načelnik Novog Miroslav Drljača: Hrvatska ne odustaje od odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori!

 

„Znači, više niko ni ne pokušava podvaliti priču da je to targetirani prostor za radioaktivne otpade iz Nuklearne elektrane Krško, već sada imamo jasnu sliku da su obimi problema daleko veći, te da će se tu nalaziti opasni otpadi sa teritorije čitave Hrvatske – nažalost, u skladu sa crnim predviđanjima koje smo imali prije samo nekoliko godina. Tzv. pripreme terena za realizaciju namjere Hrvatske da pomenuti lokalitet postane odlagalište za radioaktivni otpad, iskorištene izvore i potrošeno nuklearno gorivo su prema mojim procjenama okončane 1.10.2019. godine. Ovo je tema koja se gradi skoro 20 godina, te sada imamo kristalno jasnu situaciju, gdje, kako na papiru, tako i javnim istupima, gospodin Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi Hrvatske, otvoreno navodi kao završenu stvar, dok se Bosna i Hercegovina standardno davi u magli i smogu. S tim da će biti da su magla i smog, u ovom slučaju, posljedica nekih drugih stvari, a ne aero-zagađenja ili meteoroloških prilika“, rekao je za BUKU Mario Crnković.

Današnja sjednica je zakazana na zahtjev hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane iz Krškog.

Podsjetimo da je odlagalište koje planira Hrvatska  jedno od gorućih neriješenih pitanja u odnosima BiH i Hrvatske u vezi sa kojim nije postignut nikakav napredak u pregovorima u protekle dvije godine.

 

Buka

 

 

cera - Načelnik Novog Miroslav Drljača: Hrvatska ne odustaje od odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori!