Početna Biznis Nabavna cijena plina za BiH porasla za 21,7 posto

Nabavna cijena plina za BiH porasla za 21,7 posto

epa08084820 (FILE) - A gas pressure-gauge of the gas-compressor station in Mryn village, about 130 km of Kiev, Ukraine, 15 October 2015 (reissued 21 December 2019). Reports on 21 December 2019 state Russian energy company Gazprom and Ukrainian authorities have reached an agreement whereby Gazprom is to pay Ukraine 2.9 billion USD as a settlement in a row over gas transit. The new agreement for the next five years also sees a reduction of Russian gas flowing through Ukraine from 90 billion qubic meters to 65 billion qubic meters in 2020, and a further reduction to 40 billion qubic meters planned for the years 2021-2024. EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Direktorka “Energoinvesta” Bisera Hadžialjević je saopštila da su dobili ponudu od “Gasproma” za cijenu gasa koja važi od aprila 2022. godine.

„Svaka tri mjeseca od “Gasproma” kao isporučioca gasa, “Energoinvestu” se dostavlja nova cijena. Dobili smo cijenu gasa koja će biti aktuelna od aprila 2022. godine za naredni kvartal. Samim tim isporuka gasa za naredna tri mjeseca apsolutno nije upitna. Cijena je povećana za 21,7 posto u odnosu na januar 2022.“, rekla je Hadžialjević.

Dodala je da je ta cijena gasa bila donekle i očekivana.

Naglasila je takođe da je teško predvidjeti dešavanja na berzama.

„Samo u posljednja tri mjeseca, od januara do aprila, cijena goriva je povećana za 44 posto. Sve ono što se dešava na berzama materijala i energenata je nešto što prevazilazi sva predviđanja i nešto što se ne može planirati“, kazala je Hadžialjević.

Ona je istakla da za sada “Energoinvest” plaćanje vrši u evrima, te da do sada nisu imali kontakte na temu promjene valute plaćanja.

BiH uvozi više od polovine prirodnog gasa iz Rusije putem Turskog toka, gasovoda koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora i dalje prema Zapadnom Balkanu i Evropi, a ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ruski gas stiže ovim gasovodom preko Bugarske i Srbije do jedinog ulaznog terminala u BiH, u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici između BiH i Srbije.

Biznisinfo.ba