Početna Video Na većini benzinskih pumpi u Prijedoru pojeftinilo gorivo, cijena ni blizu realne...

Na većini benzinskih pumpi u Prijedoru pojeftinilo gorivo, cijena ni blizu realne (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UDRUŽENJE PREVOZNIKA: GORIVO NE BI TREBALO BITI IZNAD 1.50 KM

 

Iako su pojedine benzinske pumpe korigovale cijene, Prijedorčani su i dalje među onima koji plaćaju najskuplje gorivo. Cijena varira od pumpe do pumpe, a trenutno je najniža na benzinskoj pumpu “Gagi trans” i iznosi 1.75 KM, dok na pojedinim stanicama iznosi čak 2.19 KM po litru. Vozači negoduju. Kažu, krajnje je vrijeme da gorivo pojeftini, s obzirom da su pale cijene sirove nafte na svjetskom tržištu.

– Normalno da cijene mogu biti niže i trebale bi biti niže za naše standarde. Problem kod nejednakosti cijena je taj što nema ko da zaštiti potrošače, pa pumpe formiraju svoje cijene – smatra Prijedorčanin, Mitar Radočaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istog mišljenja su i drugi vozači sa kojima smo razgovarali. Podržavaju odluku pojedinih benzinskih pumpi, koje su spustile cijene i ističu da bi se i vlasnici drugih pumpi trebali ugledati na njih.

– Ovo je van pameti. Kada skoči cijena nafte, svi odmah pohrle da dignu cijenu goriva, a kada nafta pojeftini nema promjene – rekao je jedan Prijedorčanin, koji nije želio da mu spominjemo ime.

Cijena goriva bi trebala da se kreće od 1.40 KM do 1.50 KM, tvrde u Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.  Neopravdan je izgovor vlasnika bezinskih pumpi da imaju zalihe iz prethodnog perioda, zbog čega ne mogu da spuste cijene, smatra Nikola Grbić, predsjednik ovog Udruženja.

– Te zalihe su imali i kada je cijena poskupljivala na svjetskom tržištu, a istog momenta su i oni digli cijene. Sada to nije slučaj. Tačno je da svaka pumpa ima pravo da formira samovoljno cijene i zato i imamo ovakvu cijenu – dodao je on.

Iz Udruženja potrošača ranije su apelovali na vlasnike benzinskih pumpi da spuste cijene goriva, jer baš kao i predstavnici prevoznika, smatraju da su zaostale zalihe samo izgovor. Cijene nafte na svjetskom tržištu jeftinije su čak za 30 odsto, što se nije desilo u posljednje tri decenije.

 

Evo šta misli jedan Prijedorčanin o gorivu u Prijedoru i cijenama u državi…

 

 

B. Dakić

ASHA prodaja vozila