Početna BiH Na tržištu u BiH: Pronađen okratoksin A u dječjim kašama i hepatitis...

Na tržištu u BiH: Pronađen okratoksin A u dječjim kašama i hepatitis A u smrznutom voću

Na tržište BiH isporučene su dječje kaše brenda “DM bejbilav” iz Austrije u kojima je pronađena nedozvoljena količina okratoksina A, a u smrznutom voću iz Poljske otkriven je virus hepatitis A, objavila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Agenciju je Sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obavijestio da je riječ o bio nemliječnoj ovsenoj kaši sa jabukom i breskvom od 200 grama (Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich), upotrebljivoj do 14. maja 2023. godine, čiji je uvoznik u BiH “DM” iz Ilidže.

“Informacije neophodne za identifikaciju proizvoda i utvrđivanje konzistentnosti dostavljene su na dalju obradu nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini”, navedeno je na sajtu Agencije.

Virus hepatitisa A utvrđen je u smrznutom voću “Ardo frutberi miks” iz Poljske.

U pitanju je pakovanje 4×2,5 kilograma u plastičnim vrećicama, koje su upotrebljive do 11. maja 2024. godine, a uvoznik u BiH je “Megamiks” iz Sarajeva.

“Virus hepatitisa A prenosi se kontaminiranom hranom, vodom ili kontaktom s inficiranom osobom. Period inkubacije varira u rasponu od 15 do 50 dana”, poručuju iz Agencije.

Simptomi oboljenja obuhvataju temperaturu, malaksalost, gubitak apetita, dijareju, mučninu, želučane tegobe i žuticu. Svi oboljeli ne razviju simptome, a simptomi se češće ispoljavaju kod odraslih, nego kod djece.

Prije nekoliko dana Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen dječji sok od jabuke porijeklo iz Mađarske u kojemu je utvrđena prisutnost stranih tijela sa magnetnim svojstvima. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa sljedećim podacima: Naziv proizvoda (kao na oznaci): “Sok Słodkie Jabłka HIPP BIO po 4. miesiącu” (Sok od jabuke HIPP BIO nakon 4. mjeseca)