Početna BiH Na šta u svijetu prvo pomisle kada se pomene BiH?

Na šta u svijetu prvo pomisle kada se pomene BiH?

Spoljnopolitički status BiH već decenijama je označen negativnim konotacijama. Konstantne političke krize posebno su se negativno odrazile na ekonomsku situaciju i na evropke integracije.

To je jedan od zaključaka parlamentarne istražne komisije Doma naroda BiH, koja je mjesecima istraživala spoljnopolitički položaj BiH i na tu temu saslušala i šefa diplomatije Igora Crnatka.

Crnadak za Srpskainfo kaže da je komisija pecizno rekla da spoljnopolitički status nije stvar koja se može vezati samo za MIP, niti samo za aktuelnu vlast.

– Očigledno je da su na takav status uticali brojni događaji godinama unazad. U javosti se pokušala stvoriti atmosfera hajke na mene lično, i na Ministarstvo. Ali, komisija je profesionalno uradila posao, nije podlegla pritiscima, napravila je korektne zaključke. Ja lično i Ministarstvo spoljnih poslova ćemo nastaviti da sarađujemo svom snagom sa Parlamentarnom skupštinom BiH – poručuje Crnadak.

Profesor međunarodnih odnosa iz Banjaluke Miloš Šolaja smatra da su ocjene istražne komisije samo jedna strana medalje, budući da spoljnopolitički status BiH nikada nije ni građen. Prema njegovim riječima, BiH kakvu svijet pamti iz vremena rata, i danas je takva.

– To je loša poruka za potencijalne investitore, za neku dobru saradnju i za povjerenje u BiH, samim tim i za sve unutar nje. BiH nema izgrađenu nikakvu vrstu identiteta. Ovdje se političke jedinice ponašaju kao različite države i to je legitimno. Spoljna politika BiH može se izvlačiti samo iz njenih konstitutivnih delova, a ne iz zajedničkih institucija – kaže Šolaja.

Od spoljnopolitičke pozicije BiH neodvojiva je slika ili imidž koji o njoj postoji u svijetu. Šolaja kaže da iz ličnog iskustva zna da prosječan Evropljanin, kada se pomene BiH, prvo pomisli na rat, onda na totalnu nestabilnost, nestalnost i organizovani kriminal i korupciju.

Sličnog mišljenja je i stručnjak za međunarodne odnose iz Sarajeva Zlatko Hadžidedić.

– Mislim da u Evropi o BiH ništa drugo još ne pomisle osim na rat iz devedesetih. Niko im nije ni pokušao predstaviti nešto drugo. Kod nas je u u suštini nastavljen rat, samo drugim sredstvima. Država još nije došla do tačke kada bi se moglo reći da je izvjesna njena budućnost – kaže Hadžidedić.

Za zaključak istražne komisije Doma naroda BiH kaže da su to blage riječi u odnosu na stvarno stanje u BiH.

– Imam lična iskustva sa Ministarstvom spoljnih poslova i mogu reći da je ono od samog starta napravljeno kao turistička agencija, s ciljem da posluži za nekoliko familija da mogu putovati o državnom trošku i da se provode. Nikada nije imalo svrhu bavljenje spoljnom politikom, a ljudi koji su imali takva promišljanja vrlo brzo su odstranjeni. Što se tiče Parlamentarne skupštine BiH, smiješno je da se tek sada priča na tu temu. To je trebalo da se desi, ako ne 1996. godina, onda pet godina nakon rata. Dakle, potpuni je nedostatak svijesti o spoljnoj politici kao o nečemu što je bitno za ovu državu – zaključuje Hadžidedić.

Strategija spoljne politike

Predsjedništvo BiH usvojilo je Strategiju spoljne politike do 2023, u kojoj su kao stubovi te politike navedeni bezbjednost i stabilnost, ekonomski prosperitet, zaštita interesa državljana BiH u inostranstvu i međunarodno pravna saradnja, te promocija BiH u svijetu.

– Strategija neće popraviti spoljno-politički status. Samo će pogoršati stvari. Sliku o BiH ne mogu praviti zajedničke institucije; to moraju njeni sastavni dijelovi u političkom sistemu. Tu spadaju entiteti i kantoni, svako na svoj način – smatra Miloš Šolaja.

(Blic)

Dental Studio Prijedor