Početna Turizam Na regionalnoj turističkoj mapi deset gradova iz BiH

Na regionalnoj turističkoj mapi deset gradova iz BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje deset gradova u Bosni i Hercegovini postaće dio regionalnih ruta kulturnog turizma, koje će kao jedinstven proizvod zemalja zapadnog Balkana u budućnosti biti ponuđene turistima.

Kako je za “Nezavisne” rečeno u Regionalnom vijeću za saradnju (RCC), a koje vodi ovaj projekat, razmatra se baština gradova kao što su Višegrad, Stolac, Jajce, Mostar, Sarajevo, te spomenici na Tjentištu i Kozari, kao i u Banjaluci, Novom Travniku i Sanskom Mostu.

“Radi se o lokalitetima koji čine kulturnu baštinu zapadnog Balkana koja potiče uglavnom iz grčkog, rimskog, vizantijskog, otomanskog i austrougarskog perioda, te jedinstvenoj umjetničkoj vrijednosti i nasljeđu spomenika posvećenih događajima iz Drugog svjetskog rata, u BiH”, kaže Snježana Derviškadić, voditelj RCC-ovog projekta za razvoj i promociju turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalno, rute se razvijaju kroz svojevrsno partnerstvo šest ekonomija uključenih u projekat i u uskoj saradnji s učesnicima RCC Ekspertne grupe za turizam, koju sačinjavaju predstavnici ministarstava nadležnih za turizam, nacionalnih turističkih organizacija, te predstavnici privatnog sektora.

Trenutno je u toku procjena statusa svakog od kandidovanih lokaliteta, njihove spremnosti da prihvate turiste, te će se nakon toga moći potvrditi i finalna lista lokaliteta koji će biti uključeni pri formiranju ruta.

Prema planu, do kraja godine bi trebalo da budu finalizirane tačne rute, tj. definisani lokaliteti koji će ih sačinjavati, urađena analiza potrebe za intervencijama na svakom od lokaliteta (infrastruktura i kvalitet usluga), te razvijen osnovni model upravljanja i daljeg razvoja ruta.

“Sa početkom 2020. očekuje se da će ture moći biti predstavljene tržištu putem međunarodnih sajmova i slično, dok se značajniji priliv turista na rutama može očekivati 2021. No, razvoj ruta ne treba gledati kao proces sa zadatim krajnjim rokom jer će se razvoj protezati i dalje u budućnost kroz stalno poboljšanje kvalitete usluga i povećanje broja lokaliteta uključenih u rute. To je uistinu razvojni proces”, ocijenila je Derviškadićeva.

Mili Bijavica, direktor turističke agencije “Fortuna”, jedne od najvećih u BiH, smatra kako je budućnost turizma u regionalnom uvezivanju i stvaranju jedinstvenog turističkog proizvoda, jer su zemlje regiona male da nastupaju samostalno.

Prema njegovim riječima, nekada je postojao turistički proizvod Jugoslavije i prostirao se od Triglava do Đevđelije, a slično je i danas.

“Imamo nezavisne zemlje, ali se turizam ne može nikada gledati nacionalno, već regionalno. Povezivanje je logična stvar jer su u pitanju teritorijalno male države koje kolima možete obići za nekoliko sati, osim možda Srbije”, smatra Bijavica.

Njegova agencija već duže vrijeme ima u ponudi regionalne ture, a prema njegovim riječima, iskustva su odlična.

“Turistima nudimo ture koje traju od 10 do 12 dana, a u pitanju je prostor bivše Jugoslavije, uključujući Albaniju, koja je sve interesantnija turistima”, zaključio je Bijavica.

Inače, podaci pokazuju kako je zapadni Balkan prošle godine posjetilo više od 12 miliona turista, a da 14 odsto zaposlenih radi u ovoj oblasti.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila