Početna BiH Na putu do škole prodaje jaja

Na putu do škole prodaje jaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od većine svojih vršnjaka, sedamnaestogodišnji Jusuf Mašić iz Novog Goražda zasukao je rukave i počeo raditi.

Ovog skromnog mladića ne zanimaju mobilni telefoni, kompjuteri i videoigrice već uživa u brizi o svom malom životinjskom carstvu.

“Najviše volim perad i zbog toga sam se nekako opredijelio za to. Čitam o tome i učim svakodnevno, radim i bavim se prodajom. Uzgajam sada koke i patke, imao sam i morke i guske, ali su mi prošle i ove godine psi lutalice uništili mnogo koka i druge peradi. Prošlog ljeta sam ih imao oko 70, a sad oko 30. Razmišljam i o prepelicama i guskama jer imam jednog prijatelja koji bi te guske otkupljivao pred zimu”, priča Mašić. Dodaje da svoje životinjsko carstvo planira proširiti kada osigura uslove za boravak životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sada imam i dvije ovce, do čega je došlo spletom okolnosti. Komšiji Dževadu su nedavno stradale ovce i kada ih je, zahvaljujući dobrim ljudima, počeo dobijati, ja sam mu pomagao oko svega toga, a on je rekao da će mi pokloniti jednu. Drugu sam sam kupio i sada sakupljam novac da napravim malo veći stajski objekt. Prošle godine sam aplicirao za taj objekat, ali nažalost nisam prošao”, ističe Mašić.

Od prodate robe i ušteđevine koju je dobijao kao dječak nedavno je kupio i motor tomos, koji je nadogradio da njim može razvoziti robu do svojih kupaca.

“Imam motor i prikolicu, stavim kokoške, jaja i vozim na pijacu. Tako i kada krenem u školu, u autobus stavim kornete jaja i ponesem kupcima koji su naručili. Sve što imam napravio sam isključivo od skromne zarade prodajom proizvoda i nastavit ću da se trudim i radim”, poručuje vrijedni mladić.

Fena

ASHA prodaja vozila